Crni bilans: Saobraćajne nesreće odnijele šest života za tri dana

Crni bilans: Saobraćajne nesreće odnijele šest života za tri dana

U prethodna tri dana u Republici Srpskoj dogodilo se više od 100 saobraćajnih nesreća, a život je izgubilo šest osoba. Teške tjelesne povrede zadobilo je sedam osoba dok je sa lakšim povredama prošlo 31.

 

– U prethodna tri dana evidentirano 103 saobraćajne nezgode u kojima je smrtno stradalo šest lica i to: tri u mjestu Crnarijeka-Opština Mrkonjić Grad, jedno u mjestu Sitnica-Opština Ribnik i dva u mjestu Laminci-Gradiška – saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Brza vožnja ponajviše kod mladih glavni je uzrok, smatraju u Agenciji za bezbjednost. Prema statistici nesreće najčešće prouzrokuju vozači u dobi od 18 do 30 godina. Pored brzine, mokri i klizavi putevi, upotreba telefona, vožnja pod dejstvom alkohola najčešći su uzroci nezgoda. Brzina je vjeruju uzrok i nesreće u Gradišci koja je odnijela dva života.

– Ono što je karakteristično jeste da saobraćajna nezgoda kod Gradiške, radi se o slijetanju sa kolovoza, gdje je bilo jedno vozilo, posljedica je vjerovatno brzine kretanja.

Prema podacima MUP-a za prošlu godinu oko 14 do 15 odsto saobraćajnih nezgoda uzrok je neprilagođena brzina kretanja. Zabrinjavajući podatak da je za prošlu godinu prema podacima MUP-a takođe značajan broj vozača upravljao vozilom pod dejstvom alkohola – rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Crnom bilansu doprinosi i veliki broj pijanih vozača. Za samo tri dana, banjalučka, dobojska i prijedorska policija sankcionisale su ukupno 316 pijanih vozača.

Agencije

CATEGORIES
Share This