Niz manifestacija u okviru „Ljubinjskog kulturnog ljeta“

Niz manifestacija u okviru „Ljubinjskog kulturnog ljeta“

Drapić je naveo da su u ovoj opštini i do sada organizovane manifestacije i događaji tokom ljetnih mjeseci, ali nisu imali manifestaciju koja bi bila krovna i nosila naziv „Ljubinjsko kulturno ljeto“.

„Ove godine smo sa SPKD `Prosvjeta` Ljubinje, KUD `Ljubinje` i nizom sportskih udruženja i kolektiva, ali posebno sa našim Ljubinjcem Branom Likićem, koji je jedan od najpoznatijih kompozitora, producenata i izvođača u BiH i bivšoj Jugoslaviji, u čijem je muzičkom `Studiju Blap` u Sarajevu snimljena većina popularne muzike tokom 1980-ih i 1990-ih godina, postigli dogovor i uključili ga u aktivno kreiranje događaja u okviru `Ljubinjskog kulturnog ljeta`“, rekao je Drapić.

On je naveo da je u zajedničkim planovima niz kulturnih dešavanja, poput likovnih izložbi, koncerata rok, pop i ostalih muzičkih žanrova, stalnih izložbenih postavki u prostoru muzeja koji planira da otvori Likić.

„Prije nekoliko dana u našem mjestu je održana 10. Jubilarna akademija Zadužbine `Rodoljub Nićiforović`, na kojoj je dodijeljeno 38 nagrada za istaknute pojedince u oblasti kulture, prosvjete, društvenih đelatnosti“, naveo je Drapić.

On je istakao da je bila čast ugostiti istaknute kulturne, prosvjetne radnike iz BiH, Srbije i Crne Gore, a ova manifestacija je nezvanično i otvorila „Ljubinjsko kulturno ljeto“.

„Uslijedio je i Vidovdanski konkurs SPKD `Prosvjeta`, gdje su uručene nagrade za najbolje literarane i likovne radove naših učenika“, rekao je Drapić.

Prema njegovim riječima, za nekoliko dana planirano je otvaranje ljubinjskih bazena i početak sezone kupanja, a jul je rezervisan i za tradicionalni ljubinjski Humanitarni turnir u malom fudbalu, kao i turnir odbojke na pijesku „Ljubinje 2023“, čiji je prošlogodišnji promoter bila najbolja svjetska odbojkašica Tijana Bošković.

Drapić je naveo da će u ovom mjesecu u Ljubinju biti priređen drugi Sabor folklora istočne Hercegovine, koji organizuje KUD „Ljubinje“.

„Naša je želja, a već smo stupili u kontakt sa organizatorima da neku od projekcija ovogodišeg 11. Festivala mediteranskog i evropskog filma, koji će se održati u Trebinju, dovedemo u Ljubinje“, dodao je Drapić.

On je rekao da za avgust u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“ planiraju održavanje 11. Sergejevih susreta, manifestacije posvećene ljubinjskom prerano preminulom pjesniku Sergeju Ćuku, koja okuplja veliki broj pjesnika i kulturnih stvaralaca sa područja Hercegovine.

Načelnik Ljubinja istakao je i da je u saradnji sa ljubinjskom dijasporom i Aleksandrom Janjićem iz Valjeva, napravljen spot i pjesma o Ljubinju, čija će premijera uz cjelovečernji koncert biti održana na centralnom sportskom terenu u Ljubinju.

„Za septembar smo planirali niz manifestacija u sklopu obilježavanja slave opštine Ljubinje, gdje smo planirali manifestaciju pod nazivom `Konferencija beba 2023`, zatim ljubinjsku kotlićijadu `Ljubinje 2023`, kao i niz drugih manifestacija koje će učiniti bogatijim ovo naše ljubinjsko ljeto 2023“, rekao je Drapić.

 

Izvor: Srna

CATEGORIES
Share This