Rat u Ukrajini, 497. dan – Krvave borbe se zahuktavaju, Rusi odbijaju ukrajinske napade

Rat u Ukrajini, 497. dan – Krvave borbe se zahuktavaju, Rusi odbijaju ukrajinske napade

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je juče da ukrajinska vojska nije postigla ciljeve kontraofanzive ni u jednom pravcu. Prema tvrdnjama portparola istočne grupe ukrajinske vojske Sergeja Čerevatija, Rusi su rasporedili više od 180.000 vojnika na dva fronta. Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general Aleksandar Sirski rekao je da Rusi kontranapadima kod Bahmuta nastoje da destabilišu napredovanje ukrajinske vojske.

 • Britanski ekspert: Ruska vojska uspešno onesposobljava zapadne „pametne“ bombe

Ruska armija efikasno onesposobljava zapadne „pametne“ avijacione bombe koje upotrebljavaju Oružane snage Ukrajine, piše list „Biznis insajder“, pozivajući se na izjavu eksperta Kraljevskog instituta za odbrambena istraživanja Tomasa Vitingtona.

-Vrlo je moguće da je problem zaista u kapacitetu zaglušujućeg signala koji koriste Rusi, rekao je stručnjak.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući sistemima radioelektronske borbe, ruska armija može da zagluši signale sistema navođenja GPS za bombe kao što je JDAM, zbog čega ukrajinske snage više ne mogu da računaju na ‘pametno’ oružje.

Ministarstvo odbrane Rusije je 23. juna saopštilo da je uništilo 15 projektila iz višecjevnih raketnih sistema HIMARS i navođenih avijacionih bombi JDAM.

Uništeni ukrajinski „Leopardi“

 • Ukrajinski general: Kijev jača položaje na granici s Bjelorusijom

Ukrajinske snage jačaju svoje pozicije na granici s Belorusijom, zbog situacije u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom, saopštio je komandant ukrajinskih ujedinjenih snaga Sergej Najev.

-U vezi s događajima oko Zaporoške nukelarke donijeta je odluka o jačanju sjeverne granice naše države, kako u ljudstvu, tako i u borbenoj tehnici, napisao je Najev na Telegramu.

On je naveo da se na granici danonoćno grade protivtenkovske prepreke, postavljaju se minska polja i jača celokupna linija odbrane.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je naložio glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da pojača bjeloruski pravac.

Ruski udari u rejonu Nikoljske dače

 • Granatirani gradovi DNR

Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila 23 projektila „NATO kalibra“ od 155-milimetara na četvrti Donjecka i Makejevke, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

 • Rusko MO: Vojska odbila ukrajinske napade

Ruska vojska je odbila napade iz tri pravca koje je pokrenula ukrajinska vojska, saopštilo je rusko MO.

– Oružane snage Ukrajine su tokom dana nastavile bezuspješne pokušaje ofanzivnih operacija na Donjeckom, Krasnolimanskom i Južnodonjeckom pravcu – tvrde iz ruskog ministarstva.

 • Prigožin se oglasio, najavljuje „nove pobjede“

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je da će njegovi borci uživati u „novim pobjedama“ nakon što su se „uspješno izborili sa izdajnicima i mobilisali društvo“ u neuspjelom prevratu prošlog mjeseca.

Prigožin je to rekao u audio poruci koja je objavljena na Telegramu.

Foto Tanjug/AP

To je prva javna izjava koju je Prigožin dao za nedelju dana.

Ranije je tvrdio da je naredio svojim ljudima da se vrate u bazu kako bi spriječili krvoproliće – i da nije pokušavao da svrgne Vladimira Putina.

U svojoj novoj poruci, rekao je: „U bliskoj budućnosti, siguran sam da ćete naše sljedeće pobjede vidjeti na frontu.“

Na Zaporoškom frontu Rusi su uništili grupu militanata Oružanih snaga Ukrajine, 1 je zarobljen

 • Britanski analitičar: Rusija ima spreman kontraudar

Rusija ima spreman kontraudar, dok Ukrajina nastavlja svoju ofanzivu na svim frontovima, kaže vojni analitičar profesor Majkl Klark.

– Rusi gomilaju mnogo trupa oko Kremene na sjeveru – rekao je on.

– Dok Ukrajinci pripremaju ofanzivu, Rusi pokušavaju da uđu sjeverno od njih u Harkov… Desetine hiljada vojnika se gomilaju, tako da Rusija ima spreman svoj protivudar – dodao je on.

On je takođe rekao da ukrajinski nedostatak nadmoći u vazduhu ide na ruku Rusiji jer dozvoljava vazdušne napade na konvoje i trupe zaglavljene u jako miniranim područjima.

– Ako ne možete da prođete kroz minska polja dovoljno brzo, onda postajete meta – rekao je on, i dodao: „Ukrajina mora očistiti ova minska polja pre nego što ponovo krene.“

Udar ruskog „Lanceta“ na haubicu 122 mm

 • Ukrajinci čekaju F-16, nadaju se i jačim tipovima aviona

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba najavio je promjenu rasporeda obuke ukrajinskih pilota na lovcima F-16.

– Obuka nije počela u junu. To znači da grafik počinje da se pomjera. Sada radimo sa svim uključenim stranama, sa svim zemljama koje učestvuju u vazduhoplovnoj koaliciji, kako bismo što više ubrzali ovaj proces – rekao je Kuleba, prenosi „Ukrajinska pravda“.

Savjetnik komande vazdušnih snaga ukrajinskih trupa Jurij Ignat rekao je da su vazduhoplovnim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine potrebni avioni F-16, ali i drugi tipovi zapadnih aviona.

Prema njegovim riječima, višenamjenski lovci sa dva motora, kao što su F-18 ili F-15, kao i „jurofajter tajfuni“ imaju veće mogućnosti nego F-16.

Podvukao je da Ukrajina za sada očekuje isporuku aviona F-16 i potvrdio da obuka ukrajinskih vojnika u inostranstvu za sada nije počela.

Ukrajinski udar po Donjeckoj aglomeraciji

 • Holandija potvrdila novi paket vojne pomoći Ukrajini

Holandija je potvrdila drugi paket vojne pomoći Ukrajini za 2023. godinu u vrijednosti od 118 miliona evra.

Od te sume će 83 miliona evra biti izdvojeno za zdravstvo, 58 miliona za obnovu infrastrukture, 25 miliona evra za medicinsku opremu i podršku mobilnim bolnicama.

 • Snimak iz kokpita ruskog „Aligatora“ 
 • Britanija: Rusija ima „rafiniranu“ taktiku, ali i dalje pati od „ključnih slabosti“ 

Rusija je poboljšala svoju taktiku kako bi usporila ukrajinsku kontraofanzivu, ali i dalje pati od ključnih slabosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Iz britanskog MO navodi se da je Rusija koristila protivtenkovske mine da uspori ukrajinsko napredovanje prije nego što su sa neba napadnuta ranjiva oklopna vozila.

Međutim, takođe se navodi da ruske snage „i dalje pate od ključnih slabosti, posebno jedinica koje su preopterećene i nedostatka artiljerijske municije“.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je priznao da je protekla nedelja bila „teška“ za njegove trupe. Ukrajinski zvaničnici tvrde da „glavni zamah“ kontraofanzive tek predstoji.

 • Napad ruskih „gradova“ na ukrajinske položaje
 • Pistorijus: Desetine „leoparda“ stići će u Ukrajinu u narednim nedeljama

U nedavnom intervjuu poljskom listu Rečpospolita, njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će desetine tenkova leopard 1A5 koje su Njemačka i Danska dodelile Ukrajini biti isporučene u narednim nedeljama.

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Pistorijus je naglasio da Njemačka trenutno pruža Ukrajini drugu najveću nabavku vojne opreme među svojim globalnim partnerima. Osim toga, Njemačka obučava najveći broj ukrajinskih vojnika.

Njemački „Leopardi“

 • RIA Novosti: Uništen kontrolni centar za dronove

Artiljerci Južne borbene grupe Oružanih snaga Rusije uništili su ukrajinski kontrolni centar za bespilotne letjelice u pravcu Donjecka, piše RIA Novosti.

Kontrolna tačka je identifikovana pomoću karakteristične antene, koja je snimljena iz vazduha, nakon čega je uslijedio artiljerijski udar haubicom D-30.

Uništen ukrajinski magacin municije kod Soledara

ISTOK

CATEGORIES
Share This