Gacko dobilo najdužu feratu u zemlji

Gacko dobilo najdužu feratu u zemlji

Volonterski tim PD „Volujak“ Gacko predvođen predsjednikom Radošem Miloševićem i Daliborom Šušićem nedavno je u potpunosti završio feratu na planini Kuk u dužini od 830 metara, što je čini najdužom u BiH.

Finansijski podržani od USID Foundation sa 33 000KM i volonterski dobro naoružani završili su poduhvat vrijedan divljenja regiona i šire. Ostala sredstva crpili su iz vlastitog budžeta.

Podrška stiže iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i inostranstva, kao i riječi zahvalnosti.

Konkretno, na terenu im je pomogao planinar iz Banja Luke, njihov prijatelj Zoran Pjanić, kao i sestre Nada i Jelena Jovović iz PD „Volujak“ Gacko i ostali planinari.

– Najteža ferata nalazi se na mostarskom Veležu, a najatraktivnija na Romaniji, dok se na Durmitoru nalazi jedna kraća, kaže Milošević.

Ova na planini Kuk je najduža, a pritom prihvatljiva za „obične“ ljude, kojima je bitno samo da imaju solidnu kondiciju i nemaju straha.

Obuka, je na plećima iskusnih planinara iz Gacka, koji su spremni da pomognu.

Osim Planinarskog doma u Papinom dolu čija su vrata za posjetioce otvorena 2012.godine, ferata otvara vrata prirode, na planini koja je ugniježđena između Volujaka i Lebršnika.

Zanimljiv položaj planine Kuk je karta za turiste iz Evrope, željne čiste prirode.

Pogled sa vrha na dolinu Sutjeske, Zelengoru, planinu Prenj ostavlja bez daha, kažu ljubitelji prirode koji vrijedno rade više decenija na otkrivanju ovog blaga.

Na pitanje jesu li naše planine ljepše od slovenačkih, Radoš odgovar da se Slovenci oduševljavaju našim, a mi njihovim.

Podsjeća da su prve ferate (odnosno tzv.željezni putevi) napravljene na Dolomitima početkom Prvog svjetskog rata i one su i dalje najposjećenije na ovim prostorima.

U pitanju su sigurne i obezbijeđene staze, a ova naša vas vodi do vrha Kuka na 1857 metara nadmorske visine.

U Planinarskom društvu „Volujak“ ističu da su u poslednjih desetak godina završavali markiranje planinskih staza (preko 60 km).

Sve to i domaćinska usluga u Planinarskom domu, doprinijeli su sve većem interesovanju stranaca za ove prostore.

Planinari imaju čeličnu volju koju će nadamo se u budućnosti prenijeti i na Gačane koji još nisu prepoznali čari naših planina.

Na proljeće planiraju svečano otvaranje ferate, a za zimu uspone na planine Maglić, Volujak …

Akcenat u druženju u narednom periodu staviće na podmladak PD „Volujak“ Gacko.

Izvor: Radio Gacko

CATEGORIES
Share This