Miličević o prihodima od PDV “Vlada Srpske teret zaduživanja prebacuje na opštine”

Miličević o prihodima od PDV “Vlada Srpske teret zaduživanja prebacuje na opštine”

Dok se vlast u Republici Srpskoj hvali povećanim prihodima od PDV, povrat sredstava opštinama po osnovu uplaćenog iznosa PDV se smanjuje, rekao je v.d. predsjednika SDS Milan Miličević.

On je na sjednici Koordinacionog odbora SDS Izborne jedinice jedan u Prijedoru istakao da su se “tako iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pohvalili da su prihodi u ovoj 2022. godini bili za milijardu i 310 miliona veći nego u prethodnoj, ili za 19 odsto”.

– U isto vrijeme, lokalne zajednice dobijaju manje sredstava iz povrata PDV zbog rastuće stavke duga, koji po prioritetima plaćanja ide prije povrata opštinama, tako da preostaje manje sredstava za povrat jer je rata duga premašila milijardu, odnosno za 2023. godinu iznosi 1,1 milijardu KM. Ispada da Vlada RS ima viška sredstava, a opštine manjak, odnosno da se teret zaduživanja prebacuje sa Vlade na lokalne zajednice. Jer, dok se vlast hvali većim prihodima za 20 odsto, opštine dobijaju manje sredstava za 10 odsto iz povrata PDV – istakao je Miličević.

Dodao je da je svakom jasno da povećani prihodi PDV nisu rezultat većih privrednih aktivnosti, niti uspješnosti Vlade, nego inflacije i rasta maloprodajnih cijena, što znači na teret građana, kao i da ovakva raspodjela i teret duga idu na štetu opština.

– SDS smatra da nam treba jači razvoj lokalnih zajednica i veća pomoć nerazvijenim opštinama, od kojih su neke pred gašenjem, kao i radikalno drugačija i pravednija politika raspodjele prihoda od sadašnje u kojoj centralna vlast grabi samo sebi, a građanima i opštinama šta ostane – zaključio je Miličević.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This