Episkop Fotije u manastiru Tavna: „Neprestano se molimo Bogu za napredak srpskog naroda“

Episkop Fotije u manastiru Tavna: „Neprestano se molimo Bogu za napredak srpskog naroda“

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je danas kada se praznuju Sveti Oci, da se molimo Bogu za napredak i dobro srpskog mučeničkog naroda od Kosova pa sve gdje žive pravoslavni Srbi.

Episkop Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Tavna kod Ugljevika i istakao da je vijekovima unazad ova svetinja čuvala i očuvala srpski narod u pravoslavnoj vjeri, kulturi, pismenosti, tradiciji, živopisu, ikonama i sve ono što čini pravoslavlje.

-Danas se slave Sveti Oci, a u našoj tradiciji se prati ko je naš predak, pradeda, čukundeda. Imamo svoje pretke i imamo svoje obaveze prema njima-podsjetio je vladika Fotije.

Učenicima škole u Banjici episkop Fotije je nakon liturgije uručio božićne paketiće.

-Da budete Svetosavci, da čuvate našu vjeru pravoslavnu posle nas-poželio se vladika okupljenoj dječici.

Zajedno sa brojnim vjernicima liturgiji je prisustvovao načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je istakao da su Oci, Meterice i Djetinjci porodični praznici koji doprinose jačanju porodičnih vrijednosti.

-U središtu našeg djelovanja uvijek je čovjek kao najbitniji dio naše brige i njegova porodica kao cjelina.Porodica je stub ne samo domaćinstva, već i lokalne zajednice, države i Srpske pravoslavne crkve-rekao je Perić.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji zajedno sa sveštenstvom sasluživao je i umorovljeni episkop Konstantin.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This