Novogodišnja odluka: Mladi politikolog napušta BiH

Novogodišnja odluka: Mladi politikolog napušta BiH

Mladi politikolog Darko Kuzmanović planira da napusti BiH i odseli u inostranstvo, a zašto se odlučio na ovakav korak objasnio je, na neki način, u nedavnoj objavi na svojoj Fejsbuk stranici.

“Niko nije tako omražen kao onaj koji govori istinu”, poručio je Kuzmanović, citirajući velikog antičkog filozofa Platona.

Kuzmanović je izrekao svoj stav o ćutanju stručnjaka i intelektualaca.

„Često se u ovoj zemlji govori da struka ćuti, da je nedovoljno angažovana i nesposobna, da živi u svojoj zoni komfora i da ne želi da se ‘uključi’. Međutim, malo ko se od kritičara ‘inertnosti’ struke zapitao koliko je danas zapravo teško biti profesionalac i govoriti istinu, naročito kada su u pitanju društvena i politička događanja“, napisao je Darko Kuzmanović.

Danas, baš kao i u vrijeme starih Grka, navodi Kuzmanović, “skoro niko o sebi ne voli čuti istinu, naročito ako je u pitanju kritika koja se, po automatizmu, tretira kao napad na vlastitu ličnost.”

„Oni koji imaju šta da kažu, ćute ili su zaćutali, jer je njihovo mišljenje postalo nebitno i irelevantno za postojeću društvenu stvarnost u kojoj živimo. Stručnjaci i istinski intelektualci se zbog toga što jesu, od strane onih kojima se ne sviđaju, svakodnevno nazivaju plaćenicima, stranim agentima, soroševcima i hohštaplerima dok prava istina u suštini leži u njihovom strahu od (ne)znanja i strahu od boljeg od sebe“, navodi Darko Kuzmanović.

On upozorava da je “hiperprodukcija gluposti i rijalitija” učinila je da se racionalnost i inteligencija tretiraju kao „pametovanje“, „presipanje iz šupljeg u prazno“ i „mlaćenje prazne slame“.

Na svom FB profilu juče je napisao i da je njemu protekla godina donijela je ozbiljne i neke veoma bolne spoznaje i događaje.

„Naredna će sa sobom sigurno donijeti neke nove izazove i puteve. Slagao bih kada bih rekao da se ne radujem tome jer, pre ili kasnije čovjeka stigne umor od nekih stvari a onda je potrebno da primjeni adekvatnu terapiju, odmori se i skupi snagu za neke nove pobjede“, napisao je Darko.

(BN / Srpskainfo/ Facebook / Foto: BN)

CATEGORIES
Share This