U Ljubinju promovisana nova knjiga Milovana R. Pecelja

U Ljubinju promovisana nova knjiga Milovana R. Pecelja

U prepunoj sali Narodne biblioteke „Dr LJubo Mihić“ u Ljubinju, promovisana nova knjiga akademika Milovana R. Pecelja, „Hercegovina – zemlja pesnika“. Knjiga je promovisana u okviru „Ljubinjskog kulturnog ljeta“, koje je ove godine, po prvi put, dovoljno bogato i sadržajno, kako je istakao načelnik opštine Stevo Drapić.

„Ovo je druga promocija moje nove knjige, nakon Beograda, a trebala je biti prva, jer je Ljubinje moja postojbina gdje počivaju moji preci“, izjavio je autor.

Kako smo mogli da vidimo i čujemo na promociji, koja je održana u organizaciji ljubinjske biblioteke, najobimniji dio knjige jesu „Zapisi o prijateljima“ u kome nam Pecelj, na interesantan i sebi svojstven način, prenosi svoje uspomene sa poznatim pjesnicima, književnicima i naučnicima. Pa se tu mogu naći zapisi i anegdote o Dobrici Ćosiću, Peri Zupcu, Gojku Đogi, Đorđu Sladoju, Momu Kaporu i dr. Sa velikom pažnjom priča o Rajku Petrovom Nogu koji je, kako je autor istakao, najzaslužniji za nastajanje ove knjige.

Kada pogledamo naslov pomislimo da ćemo čitati samo o pjesnicima, ali se varamo. Među koricama ove knjige našla su se poznata imena proznih pisaca, književnika i naučnika. Objašnjenje naslova nam je dao sam autor, rekavši da je naslov nastao sasvim spontano, na kafi sa R. P. Nogom gdje se on složio sa Noginom konstatacijom „da su svi koji pišu, po antičkom pozivu, zaista pesnici“.

U knjizi se mogu pročitati izreke i citati, ne samo hercegovačkih pisaca, nego i drugih znamenitih srpskih stvaralaca, koji su biranim riječima govorili o Hercegovini i Hercegovcima, a neki od citata su se mogli čuti na promociji u gradu pod Radovinjom. Treba spomenuti i bitnu činjenicu da je knjiga obogaćena sa 150 publikovanih fotografija, a većinu od njih je uslikao sam autor. Proveo nas je kroz knjigu slikom i pričom, dočaravši nam raznobojni mozaik svojih uspomena, gdje smo, u opuštenoj atmosferi, saznali neke zanimljive detalje o srpskim piscima, koje do sada nismo mogli nigdje čuti.

Pred svojim Ljubinjcima, koji su došli u velikom broju da ga vide i čuju, Milovan Pecelj se osjećao kao „svoj na svome“ jer Hercegovina jeste njegova druga kuća i njegova postojbina; a ko god dođe u Hercegovinu „brže hoda, lakše diše i bolje misli“, kako je svojevremeno izjavio čuveni nobelovac Ivo Andrić.

I zato, ko nije bio u Hercegovini neka je stavi na spisak svojih putovanja, neće se pokajati.

Tekst: Dragana Turanjanin
FOTOGRAFIJE: Rajko Kuč

 

CATEGORIES
Share This