Preminuo Hasan Džafić, scenarista kultne bh. serije “Viza za budućnost” (FOTO)

Preminuo Hasan Džafić, scenarista kultne bh. serije “Viza za budućnost” (FOTO)

Hasan Džafić, dugogodišnji dramaturg Bosanskog narodnog pozorišta Zenica rođen je 1959. godine u Gračanici. Osnovnu školu je završio u Mramoru kod Tuzle, srednju vazduhoplovno-tehničku u Rajlovcu kod Sarajeva. Diplomirao je na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Dramaturg je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica od 1997. godine. U periodu od konca 2003. do sredine 2004. godine obavljao je i funkciju v.d. direktora BNP-a Zenica.

Kao kućni dramaturg BNP-a Zenica, uradio je nekolicinu dramatizacija proze i poezije. Urednik je na desetine programskih knjižica (afiša) predstava BNP-a, kataloga Festivala bh. drame i drugih teatroloških publikacija koje izdaje BNP Zenica. Autor je monografije “Bosansko narodno pozorište Zenica” (1978–2002).

Od rane mladosti bavio se književnim radom: pisao je poeziju, prozu i drame. Kao dramatičar, po vokaciji je komediograf, mada je povremeno pisao i druge dramske vrste i forme (drame u užem smislu, radio-drame i dr.). Objavio je sljedeće knjige: “Glas iz dubine” (pjesme, 1982), “Jato u prolazu” (pjesme, 1985), “Dvije komedije” (2000), “Prognanici” (komedija, 2000).

Televizijskoj publici poznat je kao scenarist humorističkih serija “Viza za budućnost” i “Tata i zetovi”. Za svoja komediografska i scenaristička ostvarenja više puta je nagrađivan.

– Kamerni teatar 55 izražava žaljenje za našim kolegom Hasanom i izražava saučešće porodici i prijateljima – naveli su iz Kamernog teatra 55.

N1

CATEGORIES
Share This