Obilježeno 100 godina od rođenja Radivoja Lole Đukića

Obilježeno 100 godina od rođenja Radivoja Lole Đukića

– Pozorište na Terazijama danas je obilježilo veoma značajan jubilej – 100 godina od rođenja svog prvog umjetničkog direktora Radivoja Lole Đukića (1923-1995), televizijskog i pozorišnog reditelja bivše Jugoslavije.

Svoje uspomene, anegdote i činjenice, do sada manje poznate široj javnosti, danas su podijelili – glumica Tanja Bošković, reditelj Zdravko Šotra, teatrolog Svetozar Rapajić i novinarka Tanja Peternek Aleksić. Ovom umjetničkom događaju je prisustvovala i Jelena Đukić, Lolina supruga.

Novi upravnik muzičkog pozorišta – glumac Rade Marjanović u pozdravnom, uvodnom govoru je istakao da je čuveni Lola Đukić, tada veoma mlad, dobio zadatak da osnuje pozorište, a on je imao samo jednu želju i zahtjev – da zgrada bude na Terazijama.

„Gledamo danas u ovo divno pozorište u pravog lepotana od 74 godine. Danas obeležavamo 100 godina rođenja jednog od roditelja ovog teatra, i želim da se svi prijatno osećamo u Lolinoj kući“, rekao je Marjanović i pozdravio prisustvo njegove porodice – supruge Jelene, sinova Andrije i Nemanje, i drugih, prenosi Tanjug.

Ideja direkcije ovog teatra bila je da se javnost podsjeti Loline izuzetne i svestrane ličnosti, ali i vrijednosti i ideala na kojima je Pozorište na Terazijama osnovano, pri čemu su se sagovornici prisjećali samih početaka rada i okolnosti koje su dovele do stvaranja danas jedinog muzičkog pozorišta u regionu.

Filmski i televizijski režiser i scenarista Zdravko Šotra prisjetio se poznanstva i saradnje sa velikim Lolom Đukićem.

„Došao sam iz vojske 1958. godine, diplomirao režiju, i tada nisam znao šta je to televizija. Lola me je uzeo za svog asistenta režije. Tada su se uživo igrali programi, tako se snimalo, što je danas nepojmljivo. Scenarista Novak Novak i Lola pišu epizodu tog dana i odmah se snima, i ja sam pomagao glumcima, nosio scenario da se malo pripreme, da nauče taj tekst“, govorio je Šotra i naveo da su tada glumili Mija Aleksić, Miodrag Petrović Čkalja i mnogi drugi velikani.

Reditelj Šotra je ocijenio da je Lola Đukić bio „uvek čovek od akcije i velike energije“, i da je od njega naučio efikasnost u radu.

„Kasnije me je oterao, i rekao da me vidi da ću biti reditelj, a ne više asistent. Bio je neverovatan, režirao, pisao, stvarao, sve izmišljao, skoro sasvim sam radio programe na televiziji. Dao mi je šansu da izrastem u reditelja“, zaključio je Zdravko Šotra, koji je svoja prva iskustva na televiziji imao uz Lolu Đukića.

Radivoje Lola Đukić rođen je 3. aprila 1923. godine u Smederevu. Svoj radni vijek započeo je kao reporter, a kasnije uređivao dječiji, dramski i zabavni program Radio Beograda.

Pozorišni, TV i filmski reditelj i komediograf je studirao slikarstvo na Likovnoj akademiji i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Beogradu.

Bio je autor, kako su mnogi govorili, koji je svojevremeno „zasmejavao celu Jugoslaviju“.

Osnovao je Humorističko pozorište u Beogradu, današnje Pozorište na Terazijama.  Takođe, bio je jedan od osnivača Televizije Beograd i njene škole humora, napisao je i režirao preko 200 emisija, prenosi Tanjug.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This