„Kada sam bio najveća zvijezda čekao sam u redu za hljeb“ Rade Šerbedžija iskreno o prošlim vremenima, kolegama i porodici (FOTO)

„Kada sam bio najveća zvijezda čekao sam u redu za hljeb“ Rade Šerbedžija iskreno o prošlim vremenima, kolegama i porodici (FOTO)

Proslavljeni glumac uporedio je kolege Dragana Nikolića, Milenu Dravić i druge, sa kolegama iz Amerike, gdje su većinom svima glave u zvijezdama.

Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija (74) nikada nije dozvolio da ga popularnost poljulja, a dokaz je pristupačnost prilikom intervjua i neposrednost u razgovoru sa ljudima koji mu prilaze da ga pozdrave, a on kaže da je u Americi ponašanje njegovih kolega potpuno drugačije u odnosu na njegovo i drugih velikih glumaca sa srpske scene.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Dosadi mi užasno kada mi prilaze ljudi. Zamislite koliko fotografija na dan moram da napravim. Mojim prijateljima u Americi ne pada napamet da to rade, nema šanse da se slikaju sa strancem na ulici, a kod nas je to nemoguće, jer smo mi ostali u onoj našoj zemlji gdje smo svi braća i jednostavni. Dragan Nikolić, Milena Dravić, Bata Živojinović, Pavle Vujisić, Dvornik, radili smo filmove kao u fabrici i to nam je bilo normalno i nismo se osjećali kao zvijezde. Bili smo radnici, umjetnici, svoga socijalističkog naroda i to je najljepše – istakao je Šerbedžija, te je dodao:

– Kada sam bio najpopularniji u Jugoslaviji, kako su ankete govorile sedam godina zaredom, uvijek sam u Zagrebu čekao u redu za hljeb zajedno sa sugrađanima i nijednu protekciju nisam tražio. To su ljudi prepoznali i voljeli, od tada do danas se ponašam isto.

Rade Šerbedžija o karijeri i porodici

– Ne znam ništa da kažem o mlađim glumcima. Osim kada se radi o nekome kao što je Glogovac, Nikola Đuričko ili Nikola Kojo ili moj Goran iz Zagreba. Divim se njihovoj umjetnosti. Ima i glumica božanstvenih. Bio sam profesor na Akademiji i najviše volim da pomažem mladim glumcima i da uživam u njihovoj umjetnosti – rekao je glumac, koji mlađima nije davao savjete.

FOTO: RAS SRBIJA
FOTO: RAS SRBIJA

– Nikada nisam davao nijedan savjet svojim glumcima. Samo sam im pomagao da odrastu i da budu pravi ljudi, da vole ljude, da budu dobri i svoji. Da pronađu u sebi tu energiju koja je ravna Robertu de Niru – istakao je Šerbedžija, te otkrio čime se vodio kroz život.

Uvijek sam se vodio iskonskom dobrotom, osjećaju blagosti prema svim ljudima različitih vjera, svega različitog – iskren je glumac.

Lenka i ja smo djeci dali slobodu

Kao što ni mlađim kolegama glumcima nije davao savjete, tako nije ni svojoj djeci, pa ni kćerki Luciji koja je izabrala da krene njegovim putem.

– Potpunu smo im slobodu Lenka i ja pružili, nikada ih nismo usmjeravali, ali uz jednu jedinu rečenicu: “Kada ti bude teško i ne možeš više znati šta da radiš od tog problema, samo dođi kod nas i u svemu ćemo te razumjeti i pomoći – ispričao je glumac.

Vino pijem kao što jedem

Šerbedžija kaže da uživa u čaši dobrog vina, ali da se ne opija, piše Blic.

– Vino mi je omiljeno piće. Redovno kao što jedem, tako i pijem. Pijem vino kao hranu, ne kao alkohol da se napijem. Ne sjećam se kada sam bio pijan – istakao je glumac.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This