„Dani harmonike“ u Ugljeviku: Festival okupio 150 učesnika iz 20 zemalja

„Dani harmonike“ u Ugljeviku: Festival okupio 150 učesnika iz 20 zemalja

Međunarodni festival „Dani harmonike“ svečano je otvoren sinoć u Ugljeviku koncertom prošlogodišnjih laureata, a okupio je 150 učesnika iz 20 zemalja.

Profesor harmonike Slaviša Perić rekao je u ime organizatora da je Festival poseban po tome što je uvertira za Svjetski kup harmonike koji će se ove godine održati u septembru u Bijeljini i Ugljeviku, prvi put na našim prostorima, kao najprestižnija manifestacija i najveća smotra harmonikaša.

Takmičenje se održava od najmlađih do studentskih kategorija.

-U okviru takmičenja imamo i izbor predstavnika BiH za finale Svjetskog kupa, a osim takmičenja festival sadrži i master klasove poznatih svjetskih pedagoga, kao i koncerte najpriznatijih svjetskih umjetnika harmonike- rekao je Perić.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić otvorio je 15 Međunarodni festival “Dani harmonike” i pozdravio sve učesnike i takmičere te im poželio dobrodošlicu u ovu podmajevičku opštinu.

Perić je naglasio da je  Ugljevik po ovom najzačajnijem festivalu pod Majevicom postao prepoznatljiv na svim meridijanima.

-Posebno sam zadovoljan jer će se 76 Svjetski kup harmonike održati u Bijeljini i Ugljeviku a veoma sam zahvalan Muzičkoj školi “Kornelije Stanković” na svemu onome što čine za ovaj kraj-rekao je Perić.

Na svečanom otvaranju u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ nastupili su Jurij Šiškin, Artjom Nižnik, Radu Ratoi i Aleksej Murza, koji je prošlogodišnji laureat festivala.

Napriznatiji svjetski izvođač akademske harmonike Rus Jurij Šikin predsjedava žirijem.

-Ovogodišnji festival se razlikuje od prethodnih jer je ovo početak Svjetskog kupa harmonike. Želim da to svi osjete i dožive a posebno učesnici ovog festivala-rekao je Šiškin.

On je dodao da je festival u rangu Svjetskog  kupa harmonike jer takmičare ocijenjuje žiri koji je poznat širom svijeta.

Organizatori Festivala su Muzička škola „Kornelije Stanković“ i Udruženje umjetnika „Artist“.

ISTOK

CATEGORIES
Share This