Banjaluka: Održana prva javna projekcija filma „Gdje je Sara“

Banjaluka: Održana prva javna projekcija filma „Gdje je Sara“

U banjalučkom Domu omladine upriličena je prva javna projekcija filma „Gdje je Sara“. Ovaj dokumentarni film bavi se višegodišnjom potragom roditelja za nestalim djetetom. Da li Sara živa ili nije pitanje je koje roditelje muči već punih šest godina.

Pet mjeseci nakon objavljivanja filma „Gdje je Sara“ koji je pogledalo gotovo milion ljudi, pod pritiskom javnosti Okružno javno tužilaštvo Banjaluka oformilo je predmet i aktivno radi na slučaju nestale Sare.

„Naravno, mi kao roditelji nikada nećemo biti u potpunosti zadovoljni. Mislim da napredujemo, da idemo bar ka nečemu. Do sada se nije dešavalo ništa, dok ponovo nisu otvorili taj predmet. Ja sam i dalje spremna i na lošu i na dobru informaciju. Ja i dalje samo pitam gdje je Sara“, kaže Aleksandra Blagojević, majka nestale Sare.

Slučajevi nestale djece regionalnog su karaktera i zabilježeni su u svim republikama bivše Jugoslavije. Profesor kriminalističke psihologije Sandi Dizdarević učestvuje u istraživanju preko 50 slučajeva nestale djece na području Srbije.

„U ovom trenutku radimo dvije paradigme. Radimo i kvalitativnu i kvantitativnu paradigmu. Rezultati istraživanja će biti pri kraju u narenih desetak dana i očekujemo u narednih mjesec dana prvo objavljivanje naučnog rada koji će otvoriti pandorinu kutiju kada su u pitanju slučajevi krađe djece“, kaže Dizdarević.

Majke čije bebe su nestale prilikom poroda svoj glas dižu u cijelom regionu, a samo udružene, kažu, mogu doći do istine.

„Ova tema ne može da se posmatra pojedinačno kroz države bivše Jugoslavije, zato što su deca putovala iz jednog kraja u drugi.Majka rodi dete u Novom Sadu, a ono završi u Bosni ili ga rodi u Bosni, a završi u Sloveniji. Ako želimo da nađemo decu, da dešifrujemo otmicu dece od poslije rata do danas onda je neophodno da se podignu sve republike, da udruženja sarađuju i da otkrijemo istinu šta se desilo sa našom decom“, poručuje Ana Pejić iz UG „Otete bebe Vojvodine“

Uskoro će biti završene sve pravne procedure za formiranje udruženja „Gdje je Sara“, koje će se baviti ovim, ali i drugim slučajevima nestale djece.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This