AJFEL NAPRAVIO SIMBOLE DVE SVETSKE METROPOLE: Pre čuvenog tornja u Parizu, konstruisao je i spomenik u Njujorku

AJFEL NAPRAVIO SIMBOLE DVE SVETSKE METROPOLE: Pre čuvenog tornja u Parizu, konstruisao je i spomenik u Njujorku

KIP slobode u Njujorku i Ajfelov toranj u Parizu spadaju u najpoznatije građevine na svetu, a malo je poznato da je oba ta spomenika konstruisao isti čovek – Francuz Gistav Ajfel.

Za Ajfela su govorili da je kralj metala. Zato i ne čudi što je baš on napravio dva svetska građevinska čuda, koja i danas oduševljavaju svojom visinom i istrajnošću.

Foto: Wikipedia

Gistav Ajfel
Kip slobode je podignut 1886. na ostrvu Liberti u Njujorku. Žena sa krunom na glavi i bakljom u ruci, kojom simbolično osvetljava ceo svet, predstavlja poklon koji su Sjedinjene Američke Države dobile od Francuske, kao čin prijateljstva.

Spomenik je visok 46,5 metara, a težak 205 tona. Usta su široka 91 centimetar, dok je kažiprst dugačak 2,4 metra. Zajedno sa postoljem, koje je visoko 47 metara, kip doseže visinu od 93 metra.

Foto: Wikipedia

Kip slobode

Za njen vizuelni izgled bio je zadužen francuski vajar Frederik Bartoldi, ali je za snažnu i dobro osmišljenu unutrašnju konstrukciju, zahvaljujući kojoj ovaj spomenik opstaje već 140 godina, bio zaslužan upravo Gistav Ajfel.

Iako su mnogi njegovi savremenici Kip slobode smatrali njegovim remek-delom, on nikada nije želeo da preuzme Bartoldijevu zaslugu i slavu. Ali se, zato, odmah po okončanju tog posla „bacio“ na konstruisanje Ajfelovog tornja u Parizu, koji je i obeležio njegovu karijeru.

Čelični toranj, visok 300 metara (sa antenom, 320 metara), podignut je za potrebe Svetske izložbe, održane 1889. u francuskoj prestonici. Bila je to, u to vreme, najveća građevina na svetu.

Foto: Pixabay

Ajfelov toranj

Osim neobičnog izgleda, koji su mnogi ugledni savremenici podrugljivo nazivali „gvozdenim monstrumom“, ova 10 tona teška građevina je specifična i po tome što je sagrađena na podvodnom tlu, uz samu reku Senu, u čemu se ogleda još jedna maestralnost slavnog konstruktora.

Danas je Ajfelov toranj simbol Pariza i cele Francuske, koji godišnje poseti preko milion ljudi iz celog sveta, baš kao i Kip slobode u Njujorku.

Agencije

CATEGORIES
Share This