Zaštitite djecu: Inicijativa majki za izmjenu Zakona

Zaštitite djecu: Inicijativa majki za izmjenu Zakona

Prema odredbama Zakona o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti RS, dijete koje ima potrebu za bolničkim liječenjem može imati pratnju majke, samo ukoliko postoje medicinske indikacije. U praksi se ta klauzula često zloupotrebljava, pa djeca ostaju sama ili majke moraju dodatno da plaćaju smještaj u bolnici. Uz inicijativu koju je pokrenula Jelena Banjac iz Banjaluke, ova priča mogla bi uskoro imati drugačiji epilog.

Prilikom bolničkog liječenja djece, majka je neophodna, ali propusti u zakonu daju prostor ljekarima da manevrišu, i odrede kako nema medicinskih indikacija da majka dobije uputnicu za boravak u bolnici sa djetetom, navodi Jelena Banjac, predsjednik Udruženja “Moje dijete”iz Banjaluke.

„Imamo zaista dosta porodičnih ljekara koji ne prave nikakvo pitanje šta su medicinske indikacije i daju uputnicu bez problema, dok imamo dosta porodičnih ljekara koji neće da daju uputnicu majki jer smatraju da samo teške indikacije zaslužuju pratnju“, kaže Banjac.

Takvih slučajeva nema u Banjaluci ali zastupljeni su u Bijeljini, a ništa bolja situacija nije ni u Zvorniku, Bratuncu, Foči i Istočnom Sarajevu tvrdi ova majka. Ona ukazuje da je sam boravak u bolnici bez majke, djetetu dovoljan da se njegovo stanje pogorša, ali i da proces oporavka bude usporen.

“ Zakon je potpuno nedorečen i zato tražimo da se iz zakona izbriše taj dio ukoiko postoje medicinske indikacije i da ostane samo taj dio da svako dijete do 15 godine ima pravo na pratnju roditelja“, dodaje Banjac.

„Ukoliko je to sada samo na preporuku ljekara smatramo da bi to trebala da bude jedna opšta praksa da se to i u propisima tako reguliše da zdravstvene ustanove mogu omogućiti nesmetan boravak majkama sa svojom djecom u bolnici“, kaže Jelena Sarafijan, predsjednik udruženja “Roditelji za prava djece”

Zagorka Grahovac, majka, ali I narodni poslanik Liste za Pravdu I red kaže da je zdravstveni sistem svakako korumpiran te da umjesto skupocjenih poklona koje ljekari redovno dobijaju od pacijenata kako bi im tretman bio bolji, trebaju omogućiti uslove da svaka majka može biti uz svoje dijete u takvim trenucima, čak i ako to pravi veće troškove bolnicama.

„Tvrdnje pojedinih ljekara da roditelji ne treba da prisustvuju sa djetetom u bolnici iz razloga što se dijete tako uči samostalnosti zaista mislim da u takvoj situaciji nisu opravdane. Lično ja sam bila u situaciji da mi se dvoje djece liječi u različitim vremenskim periodima u bolnici i što se tiče bolnice u Nevesinju, tu mogu samo da pohvalim osoblje“, kaže Grahovac.

Prema Zagorkinim riječima, ovu inicijativu podržaće poslanici Liste za pravdu i red kada se ta tačka bude našla na sjednici Narodne skupštine. A da li će to biti u skorije vrijeme, zavisi od nadležnog Ministarstva, koje na naše pitanje kakvi su izgledi za izmjenu zakona, nisu odgovorili.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This