Suđenje za „Korona nabavke“: Tužilaštvo se raspitivalo o kretanju Kostreševića

Suđenje za „Korona nabavke“: Tužilaštvo se raspitivalo o kretanju Kostreševića

Tužilaštvo je tražilo informacije o prelascima bh. granice za pet lica, uključujući i Sinišu Kostreševića, direktora Policije Srpske, i to na dan 15. septembara 2021. godine, kada je, kako se sumnja, hapšenje prelaskom u Srbiju izbjegao nekadašnji vršilac dužnosti Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Informacije o prelasku granice zatražene su i za Zeljkovića, te za Milana Jašarevića, ranije hapšenog radnika Republičke uprave civilne zaštite, koji je dovođen u vezu sa tadašnjim Zeljkovićevim odlaskom u Beograd, kao i za Kostreševićevog pratioca Milana Jovovića i vozača Aleksandra Ostića.

Da je tužiteljka Sanja Tadić Stojisavljević tražila te informacije, otkriveno je u Okružnom sudu u Banjaluci, gdje se u predmetu „Korona ugovori“ sudi Zeljkoviću, a optuženi su i direktori firmi „Procontrol“ iz Banjaluke Slavko Bojić i „Promeding“ iz Laktaša Dragan Dubravac te vlasnik Turističke agencije „Travel 4 fun“ Saša Marković, kao i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme „Sineks laboratorija“.

Jadranka Ivanović, Zeljkovićeva advokatica, pitala je da joj se objasni na koje okolnosti je tužiteljka tražila ove informacije o Kostreševiću i ostalima, ali je to na ročištu ostalo nerazjašnjeno.

„Zašto je tražen izvod iz aplikacije za granične provjere za Sinišu Kostreševića i ostale? To nam nije rekla ni tužiteljka, ni sud koji je dokaz prihvatio. U kakvoj su vezi optuženi i direktor Policije RS? Mi to moramo znati, kako bismo mogli dalje pripremati odbranu“, navela je Ivanovićeva, ali odgovor na ovo pitanje, bar za sada, nije dobila.

Šta je tužiteljka, konkretno, provjeravala u vezi sa kretanjem Kostreševića i ostalih, „Nezavisne novine“ su pokušale saznati i od Republičkog javnog tužilaštva, ali je izostao konkretan odgovor.

Iz Tužilaštva navode da su, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, prije podizanja optužnice sproveli opsežnu istragu koja je podrazumijevala preduzimanje niza aktivnosti od strane postupajućeg tužioca i ovlaštenih službenih lica, u cilju prikupljanja dokaza, informacija i obavještenja, a koje su bile od značaja za postupak optuženja.

„Koje sve aktivnosti je Tužilaštvo preduzimalo kako bi dokazalo postojanje osnovane sumnje da su počinjena krivična djela koja se optuženima stavljaju na teret, Tužilaštvo u ovoj fazi postupka ne može iznositi, jer bi se to moglo negativno odraziti na sam tok glavnog pretresa“, rečeno je za „Nezavisne novine“ iz Republičkog javnog tužilaštva.

Burno je bilo i na ovom suđenju petorici optuženih, a pogotovo u momentu kad je tužiteljka Tadić Stojisavljević, koja je već počela saslušavati svjedoke, predložila da u nastavku izvodi materijalne dokaze koje je predložila, a poslije toga nastavi saslušanje svjedoka.

„Bože sačuvaj“, dobacila je jedna od Zeljkovićevih advokatica, na šta ju je sudija Dragan Uletilović upozorio da ometa rad suda, te joj zaprijetio kaznom.

Sud je na kraju odlučio da se ipak nastavi sa saslušanjem svjedoka. Svoje svjedočenje nastavio je Dragan Obradović, koji je bio načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u Institutu i predsjednik Komisije za nabavke, a ponovio je da ne bi potpisivao dokumenta o nabavci medicinske odnosno zaštitne opreme da je smatrao da je nešto nezakonito. Iznio je i jednu tvrdnju koja do sada nije bila poznata.

„Osim MUP-a, čini mi se da je i Državna agencija za istrage i zaštite (SIPA) izuzimala dokumentaciju o nabavci zaštitnih odijela“, rekao je Obradović.

Institut je, podsjetimo, maske nabavljao za 6,90 KM, a Obradović je potvrdio da su maske kod drugih ponuđača, mimo onih koji su obuhvaćeni istragom, ali u manjim količinama, koštale od 10 do 13 maraka po komadu.

„Bila je ponuda ‘Krajina grupe’ od 500 komada maski, ja mislim po cijeni od 12-13 KM, kao i firme ‘Perfect clean’ od 100 ili 200 maski po cijenama od 10 ili 12 KM“, rekao je Obradović.

Nastavak suđenja najavljen je za naredni ponedjeljak, kada će biti nastavljeno saslušanje svjedoka Republičkog javnog tužilaštva.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This