Republika Srpska planira Rusiji plaćati gas u rubljama

Republika Srpska planira Rusiji plaćati gas u rubljama

Republika Srpska je spremna plaćati ruski plin u rubljama, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

„Ruska kompanija Gasprom svake godine produžava glavni ugovor i dobijamo tržišnu cijenu, ali prema staroj formuli. Spremni smo da plaćamo u rubljama“, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, to je tehničko pitanje.

Perović je pojasnio da se u trenutnoj situciji suočavaju sa problemima prilikom plaćanja jer dolazi do odgađanja isplate preko banaka koje vrše transfer.

Podsjećamo, sankcije zapadnih zemalja Rusiji, između drugih brojnih ograničenja, uključuju i isključenje nekoliko banaka iz sistema SWIFT. Brojne svjetske banke su otišle iz ove zemlje i obustavile rad sa ruskom valutom.

Rusija je, kao odgovor na ova ograničenja, zabranila plaćanje gasa koji isporučuje drugim zemljama stranom valutom, već isključivo rubljama.

Iako je Evropska unija odbila taj uslov koji nije u skladu sa uvedenim sankcijama, pojedine organizacije su pronašle način za plaćanje ruskog gasa. Istovremeno Mađarska, Bjelorusija, Turska i Kina zvanično su pristale na taj uslov.

Ruska ekonomija, nakon što su njene najveće banke isključene iz SWIFT-a, brzo se snašla i većinu transakcija je prebacila na domaći platni sistem „Mir“.

Brojne države su na početku podržale plaćanje preko ovog sistema, međutim, došlo je određenih promjena. Od septembra prošle godine nekoliko zemalja, među kojima je i Turska, počele su odbijati korištenje ovog sistema.

Nakon toga, od početka 2023. godine Kina, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i nekoliko postsovjetskih republika odbili su rad sa ruskim kreditnim institucijama koje su sada pod ograničenjima.

(Klix)  Foto:Agencije

CATEGORIES
Share This