„Sky“ koristilo dvije hiljade političara i policajaca u BiH

„Sky“ koristilo dvije hiljade političara i policajaca u BiH

Policija u BiH u suradnji s USKOK-om razbila je kriminalnu grupu u zemlji koja je godinama krijumčarila drogu i naoružanje u zemlje Evropske unije ostvarujući višemilionsku zaradu.

Pripadnici SIPA-e obavili su pretrese na jedanaest lokacija na području tri kantona u Federaciji BiH te gradu Banjaluci, nakon čega su uhapsili četiri osobe. Otkrivena su dva kilograma droge skunk, pištolj i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz.

Ovu kriminalnu grupu tereti se za krijumčarenje droge, oružja i vojne opreme te za pranje novca.

Osumnjičeni su u periodu od 2019. godine do danas u zemlje Evropske unije prokrijumčarili oko 300 kilograma droge spid, više od 100 kilograma droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za drogu spid, 42 litre amfetaminskog ulja, kao i četiri veće vreće droge ecstasy.

U tome periodu prokrijumčarili su i 50 komada različitog vatrenog oružja, od automatskih pušaka i pištolja različitih marki i kalibara.

Sva njihova djela precizno su razotkrivena jer su se našla u prepiskama nekada zaštićene aplikacije za komunikaciju Sky, koja je postala krunski dokaz u procesima koji će se voditi protiv kriminalaca, a što je još važnije, kako bi se zaustavile kriminalne radnje. Na sličan način razotkrivena je i grupa Ibrahima Hadžibajrića, a prethodno u Srbiji i najmonstruozniji klan Veljka Belivuka, piše Večernji list.

Prema podacima koje posjeduju istražna tijela, pravosuđe i policijske agencije, u BiH je čak 2200 osoba imalo instaliranu aplikaciju Sky preko koje se donedavno odvijala zaštićena komunikacija između kriminalnih klanova, odnosno uglavnom osoba koje su bile u vrhu te piramide.

A što onda pak sugerira kako bi se čak 10.000 osoba moglo nalaziti u visokim kriminalnim miljeima, što je poražavajuće. Ohrabrujuće je pak što je na temelju tih dokaza počelo procesuiranje kriminalaca, dok pojedini pravni stručnjaci vjeruju kako bi se stvari mogle iskomplicirati zbog određenih prijepora oko toga jesu li ti dokazi legitimni.

Kriminalci u BiH koristili su aplikaciju Sky, a našli su se čak i na popisu onih koji su imali ugrađenu aplikaciju za komunikaciju Anom. Aplikacija Sky koristila se punih deset godina i kriminalci su preko nje vrlo otvoreno komunicirali, a posebno su šokantni nalazi bili nakon što je otkriveno što su sve radili u Belivukovu klanu – smaknuća ljudi, njihova mučenja, veze koje su spominjali.

Zbog te aplikacije kompromitiran je i dio ljudi u policijskim, bezbjednosnim, pravosudnim tijelima, ali i političkim jer su često bila paravan svega što su radili. Za razliku od aplikacije Sky, Anom su razvili američki stručnjaci angažovani u federalnoj policiji koji su pustili “trojanca” u kriminalne redove, nakon čega su imali podatke o najvažnijim nezakonitim radnjama u SAD-u, ali i širom svijeta.

(SB)  Foto:Dejan Rakita/Pixsell

CATEGORIES
Share This