Rat u Ukrajini, 536. dan – Ovo mjesto je postalo glavno poprište borbi – Rusi tvrde da su naneli strašne gubitke Ukrajini

Rat u Ukrajini, 536. dan – Ovo mjesto je postalo glavno poprište borbi – Rusi tvrde da su naneli strašne gubitke Ukrajini

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ukrajina je juče pokušala da izvede novi napad na ruski Krimski most, međutim sve rakete su oborene. Nastavlja se ruska ofanziva na kupjanskom pravcu, dok je ukrajinska kontraofanziva u pravcu Krasnog Limana bezuspješna.

 • Reznikov: Na teritoriji Ukrajine najveći broj mina na svijetu, potrebna pomoć

Na teritoriji Ukrajine nalazi se najveći broj mina na svijetu, a nedostaje joj oprema za deminiranje zbog čega je Kijevu preko potrebna pomoć, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov je istakao za „Gardijan“ da ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i oprema da očisti od mina prve linije fronta na kojima se nalaze milioni eksplozivnih naprava na jugu i istoku Ukrajine.

Reznikov je uputio saveznicima apel za pomoć, navodeći da ukrajinski vojnici otkopavaju po pet mina na svakom kvadratnom metru, koje su postavile ruske trupe u pokušaju da osujete kontraofanzivu Ukrajine.

Ministar je istakao da je od ključne važnosti da saveznici prošire i ubrzaju obuku ukrajinskih vojnika za deminiranje koju već pružaju neke zemlje, uključujući Veliku Britaniju.

Reznikov je naglasio da zemlje koje ne žele da Ukrajini šalju pomoć u oružju, kao što je Japan, mogu da pruže pomoć u opremi i obuci za deminiranje.

Neke od mina postavile su ukrajinske snage da bi zaštitile svoje odbrambene linije, ali veliku većinu mina postavili su Rusi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je odlaganje početka ovogodišnje kontraofanzive omogućilo Rusiji da postavi milione mina da bi zaštitila svoje pozicije.

Na sastanku u julu u Ramštajnu u Nemačkoj saveza 54 zemlje koje podržavaju Ukrajinu, Litvanija, Finska, Island, Norveška, Švedska i Danska su se dogovorile da pruže obuku i opremu za ukrajinske jedinice za deminiranje, a druge zemlje su pozvane da se pridruže.

Udari ruskih dronova na bahmutskom pravcu

 • Balicki: Zaustavljen napad kod Rabotina

Ruska vojska zaustavila je pokušaj napada i proboja jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Rabotina u Zaporoškoj oblasti, rekao je vršilac dužnosti guvernera, kog su postavili Rusi, Jevgenij Balicki.

– Neprijatelj je pretrpio poraz, ostaci grupe su se povukli na svoje ranije zauzete položaje. Gubici neprijatelja iznosili su 20 komada tehnike, a gubitak ljudstva 60 odsto ljudstva – tvrdi on.

Kako je pojasnio Balicki, Oružane snage Ukrajine su u nedelju uveče napredovale u pravcu Rabotina sa dve jurišne grupe ojačane tenkovima: šest borbenih vozila i 40 ljudi.

– Neprijatelj je detektovan sistemom radio presretanja – tvrdi on.

Ruski „Lancet“ uništava tenk na pravcu Svatovo-Kremena

 • Oboren još jedan dron iznad Belgorodske oblasti

Ruske PVO snage oborile su još jedan dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

On je uočen i presretnut oko 13.30 po lokalnom vremenu. Prethodno je saopšteno da je u ranim jutarnjim časovima Kijev takođe pokušao da dronom napadne objekte u Belgorodu ali da su ruske PVO snage osujetile taj napad.

 • Granatiran Donjeck kasetnom municijom

Ukrajinska vojska ispalila je pet kasetnih granata kalibra 155 na Donjeck, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Takođe, na Kujbiševsku četvrt Donjecka bačeno je još tri granate kalibra 155 milimetara. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama.

 • Ispaljen hitac upozorenja

Ruski patrolni brod „Vasilij Bikov“ ispalio je hitac upozorenja i zaustavio teretni brod „Sukra Okan“ koji je pod zastavom Palaua plovio Crnim morem ka ukrajinskoj luci Izmail, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, kapetan broda nije odgovorio na zahtjev da se zaustavi kako bi se izvršila provera da li brod prenosi zabranjenu robe, te je stoga i donijeta odluka da se ispali hitac upozorenja iz automatskog malokalibarskog oružja.

Foto: EPA

Ubrzo zatim je ostvaren kontakt preko radio veze nakon čega se brod zaustavio, a sa ruskog patrolnog broda je poletio helikopter Ka-29 sa grupom ruskih vojnika koji su izvršili inspekciju.

Ustanovljeno je da je u pitanju brod koji prevozi suvi teret, a nakon izvršene inspekcije brod je nastavio kretanje ka luci Izmail.

 • U ruskom granatiranju juga Ukrajine poginulo sedam civila

Ruske snage su granatirale dva sela u regionu Herson na jugu Ukrajine i usmrtile sedam civila, uključujući bebu, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

U selu Široka Balka poginuo je bračni par, njihova beba i još jedan muškarac, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko, prenosi Rojters.

Dvanaestogodišnji sin tog para je teško ranjen i  preminuo je kasnije u bolnici.

Još dve osobe su poginule, a jedna je ranjena u susednom selu Stanislav, za koje je Klimenko rekao da je pogođeno 12 puta ruskom artiljerijskom paljbom.

 • Teške borbe na zapadu DNR – kijevske snage pordrle u Urožajno

Ukrajinske snage uspjele su da prodru u selo Urožajno na zapadu Donjecke Narodne Republike i da utvrde svoje položaje, saopštio je šef građanskog pokreta „Zajdno sa Rusijom“, Vladimir Rogov.

Kako je rekao, tamo se trenutno vode teške borbe i situacija je veoma komplikovana.

Prema njegovim riječima, da bi se Kijev probio uopšte do tog sela morao je da izvrši nekoliko juriša pešadijom što je dovelo do ogromnih gubitaka u ljudstvu i to elitnih marinaca.

Rogov je kazao i da je cilj ukrajinske vojske da se probiju do Staromlinovke ali ruske snage i dalje pružaju otpor u južnom dijelu gdje se trenutno vode najteže borbe.

 • Rusija: Ukrajinske snage pokušavaju proboj u zapadnim delovima Donjecke oblasti

Ukrajinske snage pokušavaju da probiju ruske linije u zapadnim dijelovima Donjecke oblasti, gdje su ukrajinski borci napadali u talasima s ciljem da se zauzme rusko uporište istočno od grada Staromajorske, izjavio je ruski zvaničnik Vladimir Rogov.

On je rekao da je u dijelovima Zaporožja pod kontrolom Moskve bilo intenzivnih borbi, posebno južno od Velike Novosilke, gdje su ukrajinske snage pokušavale da probiju ruske linije i potisnu ruske snage do obale Azovskog mora, prenosi Rojters.

Artiljerijski udari po ukrajinskom vojnom konvoju

 • MO Rusije: Uništena dva drona iznad Kurske i Belgorodske oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ukrajinski dron oboren iznad Kurske oblasti i da nema povrijeđenih.

Dron je oboren oko 11.30 sati po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks.

Prethodno je rusko Ministarstvo saopštilo da je iznad Belgorodske oblasti oko 11 časova po moskovskom vremenu oboren drugi dron, pošto je oko četiri sata jutros već oboren jedan dron koji je pokušao da napadne Belgorodsku oblast.

Nije bilo žrtava, ni materijalne štete.

 • Američki pukovnik: Strani plaćenici bježe iz Ukrajine

Među ukrajinskim vojnicima raste nezadovoljstvo zbog neuspjeha na frontu, sa linije fronta beže i strani plaćenici, izjavio je bivši savjetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

 • U propalom napadu Ukrajinci ostavili ranjene na borbenom polju

Ukrajinska vojska pokušala je da izvede napad na mesta Pervomajsko u avdejevskom pravcu, međutim, on je osujećen, a u napadu bilo je dosta ranjenih koji su ostali na borbenom polju.

Prema riječima predstavnika ruske vojske, Ukrajinci su cijelu noć pokušavali da probiju rusku odbranu i to u pet različitih grupacija, tako da je tek jutros vojna hitna pomoć došla da pokupi ranjene vojnike, ali se nakon što je ispaljeno nekoliko hitaca iz artiljerije, automobil okrenuo nazad.

Uništen poljski Rosmak na kupjanskom pravcu

 • Istraživanje: Rusija počela proizvodnju svoje verzije iranskih dronova Šahed

Organizacija CAR sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se bavi istraživanjem i proučavanjem komponenti naoružanja, saopštila je da je otkrila da Rusija proizvodi sopstvenu, domaću verziju iranskih dronova tipa Šahed i to modele S-131 i S-136.

Kada su se istražitelji CAR došli do fizičkih ostataka dvije ruske bespilotne letilice Geran-2, korišćene u Ukrajini prošlog mjeseca, detaljnom analizom je utvrđeno da je Rusija „počela da proizvodi sopstvenu, domaću verziju drona Šahed-136“, navodi se u saopštenju britanskog istraživačkog centra, prenosi Si-En-En.

– Dokazi da je Ruska Federacija počela da proizvodi sopstvene, domaće verzije iranskih dronova ukazuju na značajan napredak u mogućnostima ratovanja dronovima, što će Rusiji omogućiti da nastavi da se oslanja na upotrebu bespilotnih letilica za jednokratnu upotrebu – napisali su istražitelji CAR.

Direktni hitac na ukrajinski minobacač

Ruske snage direktnim hicem iz artiljerije uništile su položaj ukrajinskog minobacača kalibra 82 milimetara na kupjanskom pravcu.

Prema posljednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, u tom pravcu ukrajinske snage su za protekla 24 sata izgubile 70 vojnika.

 • Njemačka namjerava Ukrajinu da snabdijeva superdronovima

Njemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ isporučiće Ukrajini najnovije bespilotne letilice „luna NG“ koji će biti u stanju da budu lansirani bešumno, saopštio je njemački list „Bild“.

Kako se navodi, u pitanju su dronovi koji mogu da „vide i čuju“, u stanju su da lete do 12 sati neprekidno, a Kijevu bi trebalo da budu isporučeni do kraja 2023. godine.

Prema planu, njemački koncern će Ukrajini isporučiti i stanicu odakle će se upravljati dronovima, kao i lanser.

 • Ukrajina granatirala Donjeck

Oružane snage Ukrajine sinoć su teško grantirale Petrovski okrug u Donjecku. Ispaljene su 3 NATO granate kalibra 155 mm prvo u 2.05, a zatim još 4 u 5.05.

Pola sata kasnije, ukrajinska artiljerija je otvorila jaku vatru na stambeni sektor Donjecka, Gorlovke i Ozerjanovke, ispalivši 34 granate za samo sat vremena.

 • Odbijeno pet napada Ukrajinaca na krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska odbila je pet napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pracvu, saopštio je portparol ruske vojne grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Napad su sprovele ukrajinske jurišne grupacije 42. i 67. jurišne brigade oružanih snaga Ukrajine i tom prilikom izgubile su preko 80 vojnika.

U napadu uništen je i jedan ukrajinski oklopni transporter, oklopno vozilo i minobacač kalibra 120 milimetara.

Ruski udar avio bombama FAB-500M62 na krasnolimanskom pravcu

ISTOK

CATEGORIES
Share This