Rat u Ukrajini, 509. dan – Ruski mediji tvrde – Američki satelit snimao Krimski most; „Rusi zadali udarac“; Zelenski očajan: Pristaćemo na sve

Rat u Ukrajini, 509. dan – Ruski mediji tvrde – Američki satelit snimao Krimski most; „Rusi zadali udarac“; Zelenski očajan: Pristaćemo na sve

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Rano jutros došlo je do obustave saobraćaja na Krimskom mostu. Ukrajinski mediji i ruski Telegram kanali su objavili da su se na prelazu preko Kerčkog moreuza čule eksplozije. Šef Krima Sergej Aksjonov zamolio je stanovnike regiona da koriste alternativne kopnene puteve.

  • Ruski mediji: Satelit „Maksara“ snimao Krimski most

Američki komercijalni satelit Worldview-2 kompanije Maksar snimio je Krimski most dva puta u posljednjih mjesec dana, uključujući i prošlu nedelju, proizilazi iz podataka na sajtu kompanije, piše RIA Novosti.

Na portalu je objavljena mapa regiona, a slike su od 20. juna i 12. jula.

  • Putin večeras dobija izveštaj o Krimskom mostu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin oko 19 časova po moskovskom vremenu održaće video konferenciju o situaciji sa Krimskim mostom sa zamjenikom premijera Maratom Husnulinom, rekao je sekretar za štampu šefa ruske države Dmitrij Peskov.

– Po uputstvu šefa države, Husnulin leti u region, nakon što se na licu mjesta upozna sa situacijom, predsjednik očekuje izvještaj na video-konferenciji oko sedam uveče – navodi Kremlj, rekao je portparol.

Peskov je napomenuo da je Putin već dobio izvještaje od direktora FSB Aleksandra Bortnikova, ministra saobraćaja Dmitrija Saveljeva i krimskog lidera Sergeja Aksenova.

Nakon toga, Putin je izdao uputstva da se učine napori da se saobraćaj nastavi prema Krimu, kao i da se pruži pomoć ljudima koji su na putu, kazao je Peskov.

Prema njegovim riječima, Putin je naložio zamjeniku premijera da nadgleda radove na popravci Krimskog mosta.

Peskov je rekao da će Husnulin sa lica mjesta izvjestiti Putina o situaciji. Dvije ukrajinske pomorske bespilotne letilice izvele su jutros teroristički napad na Krimski most, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet za TAS.

Ruski istražni komitet započeo je istragu o terorističkom napadu. U napadu su poginule dvije osobe, a jedna devojčica je povređena. U napadu je i oštećen kolovoz mosta, a saobraćaj je jutros bio obustavljen.

Transport povrijeđene djevojčice

Saobraćaj na željezničkoj dionici mosta kasnije je nastavljen. Trajekti takođe obezbjeđuje vezu sa Krimom. Putničkim automobilima uskoro će biti dozvoljeno da napuste Krim trajektima, dok će kamionima biti dozvoljeno da putuju samo kroz četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija pripojila prošle godine nakon referenduma.

  • Bi-Bi-Si: Most napala ukrajinska tajna služba i pomorske snage

Napad na Krimski most bio je specijalna operacija pomorskih snaga oružanih snaga Ukrajine i Službe bezbjednosti Ukrajine, rekao je neimenovani izvor iz bezbjednosne službe Ukrajine za Bi-Bi-Si.

– Most je napadnut dronovima sa površine vode. Bilo je teško doći do mosta, ali je na kraju bilo moguće – rekao je neimenovani izvor.

Bi-Bi-Si prenosi da su neimenovani izvori za ukrajinski sajt censor.net priznali da je napad izvela ukrajinska služba bezbjednosti.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je prethodno da su Krimski most noćas u 3.05 sati napala dva ukrajinska drona sa površine vode.

U napadu su poginule dve osobe, dok je maloljetna djevojčica povređena i prevezena u bolnicu na reanimaciju.

  • Ukrajinska služba bezbednosti o Krimskom mostu

Služba bezbjednosti Ukrajine je u objavi na Telegram kanalu objavila zanimljivu poruku nakon vanredne situacije na Krimskom mostu.

SBU je reagovala na hitan slučaj na svom Telegram kanalu objavljivanjem prerađenog fragmenta ukrajinske narodne pjesme: „Slavuju, rodni brate, most je opet „zaspao“.

Muzika je narodna, riječi – SBU, navodi se u objavi ukrajinske tajne službe.

U ponedeljak je Andrej Jusov, predstavnik Glavnog obavještajnog odjeljenja Ukrajine, prokomentarisao vanrednu situaciju na Krimskom mostu, navodeći reči šefa resora Kirila Budanova da je „ova struktura suvišna“.

Ukrajinski površinski dron, uništen juče tokom odraza napada na Sevastopolj. Slična naprava punjena velikom količinom eksploziva mogla bi se koristiti za udar na Krimski most.

  • „Rusi zadali udarac“

Situacija je eskalirala na istoku Ukrajine, izjavila je zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

Ona je na Telegramu napisala da ruske snage napreduju u pravcu Kupjanska i da se vode teške borbe.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je da rat u Ukrajini nije zapao u ćorsokak, ali je priznao da ukrajinska kontraofanziva „ide teško“.

  • Zelenski: Sve se mora učiniti da bi opstao sporazum

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je danas da se sve mora učiniti kako bi opstao sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, potvrdio je portparol Zelenskog.

„I bez Ruske Federacije sve mora da bude učinjeno kako bismo mogli da koristimo ovaj crnomorski koridor. Nismo uplašeni“, rekao portparol Sergej Nikiforov citirajući ukrajinskog predsjednika, prenosi Rojters.

ISTOK
CATEGORIES
Share This