Rat u Ukrajini, 442. dan – Počela kontraofanziva Kijeva; Wagner skoro zauzeo Bahmut, ali su problemi na bokovima

Rat u Ukrajini, 442. dan – Počela kontraofanziva Kijeva; Wagner skoro zauzeo Bahmut, ali su problemi na bokovima

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Počela je kontraofanziva Kijeva, ruski izvor

Tenkovi Oružanih snaga Ukrajine idu obilaznicom Harkova prema granici sa Rusijom.

Odnosno, Kijev je, paralelno sa početkom ofanzivnih operacija duž bokova Artemovska, odlučio da zaoštri situaciju duž sjevernog fronta. Može se nagađati o ciljevima manevra.

S jedne strane, neprijatelj možda pokušava da rastegne naše resurse da zaustavi pretnju u Belgorodskoj oblasti. S druge strane, može odlučiti da prekine naše rute snabdijevanja svatovske grupe sa pristupom na teritoriju Rusije.

Druga opcija mi se čini manje vjerovatnom. Ali, uz informacije o pojavljivanju raketa dugog dometa u Kijevu, ništa se ne može isključiti. Zašto probijati odbranu u čelo, ako se može zaobići sa sjevera.

Vidi se da ukrajinska komanda sada ima za cilj da razbije naša naređenja na liniji Svatovo i istovremeno probije bokove u Artemovsku. Srušiti čitavu odbrambenu konfiguraciju LPR-a.

U međuvremenu, iz pravca Orehova, izvještavaju o upotrebi hemijske municije od strane neprijatelja, od koje nakon udisanja gube svijest.

Ruska dejstva na Zaporoškom frontu

  • Tokom noći Oružane snage Ukrajine nastavile su da pokušavaju da koriste UAV za izviđanje i udare:

1) U Brjanskoj oblasti napadnuta je regrutna stanica uz pomoć drona – iz drona su bačene tri municije. Zgrada je pretrpjela manju štetu;

2) U rejonu Kurska pronađena bespilotna letelica vlastite izrade dužine oko 4 m. Žrtava nije bilo;

3) Ukrajinski izviđački dron se srušio u blizini Džankoja.

Takođe, Oružane snage Ukrajine udarile su u električnu trafostanicu u selu Tjotkino, Kurska oblast. Najmanje pet letova. Postoje štete, navode ruski izvori.

Turska vojna oprema

  • CNN: Britanija je isporučila Ukrajini rakete dugog dometa Storm Shadow

Domet letenja projektila ovog tipa je do 290 km.

Storm Shadow je krstareća raketa koja se lansira iz aviona, vođena mapiranjem terena ili pomoću GPS-a

Postoje i modifikacije projektila sa dometom od preko 560 km na maloj visini.

  • Prodori OSU i na drugim pravcima

Oružane snage Ukrajine izvršile su prodor ka Berhovki i Jagodnom. Ruske trupe su se povukle sa svojih položaja. Još jedan udarac u oblasti Kleščejevke i takođe sa lokalnim uspjehom;

– U rejonu Soledara, OSU su uspjele da organizuje proboj sa nekoliko jedinica uz podršku oklopnih grupa, od kojih je svaka imala po 2-3 tenka. Sada vojnici Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da se učvrste na svojim pozicijama. Situacija je teška;

– U naredna 24 sata, po svemu sudeći, Kijev će početi da pojačava svoje napore na jugu. U rejonu Orehova, da bi vezali ruske trupe borbama, u rejonu Guljaj Polja radi probijanja prve linije odbrane;

–  Iz Harkova javljaju da se kolone vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine cijeli dan kreću obilaznim putem ka granici sa Belgorodskom oblašću i ka Kupjanskom pravcu. U kolonama tenkovi, samohodni topovi, MLRS, oklopna vozila sa pješadijom.

https://twitter.com/HerryNapit/status/1656671823441063940?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1656671823441063940%7Ctwgr%5E905e103d6bf1336b2aecc24b8a065af23a6695b1%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slobodna-bosna.ba%2Fvijest%2F300364%2Fkakav_preokret_u_bahmutu_ukrajinci_potisnuli_ruse_sef_wagnera_strahuje_da_ce_biti_opkoljeni_video.html

  • Ukrajinci imaju napretka u Bahmutu

Prema ruskim izvorima Ukrajinci imaju lokalno napredovanje u pravcu Artemovskog: „Jedinice 9. motorizovanog puka Oružanih snaga RF napustile su šumski pojas i utvrđeni prostor, povlačeći se na sjever do dubine od 600 metara, čime se ponovo otvara put APU Časov Jar – Bahmut.

Kao rezultat kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, 9 MSP Oružanih snaga RF izgubilo je i prednji dio do 650 m širine i do 600 m dubine na području Bogdanovke.

Od večeri situacija u pravcu Artemovskog i dalje je teška. OSU su uspeli da razviju proboj kod Bogdanovke.

U ovom trenutku, OSU pokušavaju da povrate postignute uspjehe što je više moguće, objavljujući snimke sa ponovno osvojenih pozicija, nastojeći da prošire paniku u ruskim redovima.

  • Wagner skoro zauzeo cijeli Bahmut, problemi na bokovima

Odredi PMC „Wagner“ napredovali su još 220 metara u Artemovsku (Bahmut) — Prigožin.

Jevgenij Prigožin je rekao da su jurišne grupe PMC „Wagner“ ušle u ukrajinsko utvrđeno područje „Gnezdo“ na zapadu Bakhmuta, a do periferije grada ostalo je samo 625 metara.

Prigožin je također još jednom kritikovao jedinice vojske jer su napustile svoje položaje na bokovima Vagnerovog PMC-a.

  • OSU napreduje na bokovima Bahmuta

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je već u toku, OSU ulazi u bokove PMC-a, pokušavajući da se osveti, kazao je Prigožin.

-Što se tiče kontraofanzive. Zelenski je neiskren. Kontraofanziva je u punom jeku. Na Artjomovskom (Bahmutskom) pravcu jedinice Oružanih snaga Ukrajine zalaze u bokove i, nažalost, na nekim mestima i uspevaju, rekao je Jevgenij Prigožin osnovač PMC Vagner.

-Idemo dalje u Artemovsk da bismo ga zatvorili. Kao što sam mnogo puta rekao, plan Oružanih snaga Ukrajine je na delu: mi idemo na njih, oni na nas, rekao je Prigožin.

-Važno je da Oružane snage Ukrajine probiju artjomovski pravac, sledeći pravci biće Brjanska i Belgorodska oblast sa izlazom na teritoriju Ruske Federacije, kao i Zaporožje, nakon čega se planiraju napadi na severom i južnom pravcu, dodao je šef PMC Vagner.

OSU je započeo operaciju opkoljavanja grupe trupa u Bahmutu, izvodeći bočne napade.

Ideja OSU se može grubo razumeti – odabrana područja su ona u kojima su stacionirane ne najuvežbanije i dobro naoružane jedinice, a na njih jure najobučenije i najmotivisanije jedinice sa tenkovima i drugim oklopnim vozilima (3. (Azov) i 92. brigada OSU).

  • Ruska artiljerija žestoko tuče na Svatovskom pravcu

Uništavanje opreme i grupe vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć visokopreciznih artiljerijskih granata „Krasnopolj“ na liniji Svatovo-Kremennaja.

ISTOK

CATEGORIES
Share This