Dani Svetog Vasilija

Dani Svetog Vasilija

Vladika Dimitrije predstojao je na Večernjem bogosluženju uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. Preosvećenom Vladici sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije Zahumsko – hercegovačke.

Besjedeći nakon Otpusta, Vladika Dimitrije čestitao je praznik poželivši da se praznik proslavlja svuda, u Trebinju, u Mrkonjićima, u Zavali, pod Ostrogom, tamo gdje je duši blisko. Govoreći o obretenju moštiju Svete Ane, majke Svetog Vasilija, Vladika je iskustvo koje su pristutni doživili opisao kao izlivanje mira, tihe radosti i krotosti.

Nakon Večernje službe, Vladika Dimitrije prisustvovao je svečanosti pod nazivom ”Sveti Vasilije – Svetitelj iz naroda”, upriličenoj povodom otvaranja ”Dana Svetog Vasilija” u trebinjskom Kulturnom centru, gdje su, u selekciji etnomuzikologa Pavla Paovice, izvedene pjesme i igre iz Hercegovine.

U pozdravnom obraćanju Vladika se prisjetio kako je Vladika Atanasije, prilikom spuštanja moštiju Svetog Vasilija na grob njegove majke, govorio: ”Svetitelj se interesuje za nas kako živimo, interesuje se za svoju majku, interesuje se za našu djecu.” Vladika je naglasio da je Sveti Vasilije uvijek tu blizu čovjeka, blizu njegovog srca i duše i kad god se čovjek pomoli ili pomisli na svetitelja prima malo svjetlosti. Govoreći kako je Bog preko svetitelj, upravo u danima stradanjima, udostojio one koji ga poštuju da pronađu mošti njegove majke budući joj vječno zahvalan za ljubav i vaspitanje, Vladika je pojasnio da i to ukazuje koliko je važno majčinstvo i roditeljstvo, jer je djeci jednako neophodna ljubav i vaspitavanje. Zaključujući obraćanje Vladika je iskazao radost što Grad i Eparhija priređuju Dane Svetom Vasiliju, naročito ističući radost zbog učešća djece u programu.

Napuštajući večerašnji događaj u Kulturnom centru Vladika Dimitrije uputio se u Manastir Tvrdoš, gdje je služeno Večernje sa petohljebnicom povodom praznika Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, a zatim su monaški postrig primila dva tvrdoška iskušenika. Vladika je zamonašio iskušenike Božidara i Jovana, koji su dobili imena Vartolomej i Kirijak, a besjedeći po Činu monašenja poželio je da u manastiru požive u radosti, poslušanju, ljubavi i blagodati Svetog Vasilija i njegove majke, čije mošti su pronađene poslije 400 godina.

Eparhija ZHP

CATEGORIES
Share This