Rat u Ukrajini. 404. dan – Ukrajinci tvrde Bahmut nije „pao“?! Rusi jačaju Zaporoški pravac

Rat u Ukrajini. 404. dan – Ukrajinci tvrde Bahmut nije „pao“?! Rusi jačaju Zaporoški pravac

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Ukrajinci tvrde Bahmut nije „pao“?!

Portparol istočne vojne komande Ukrajine Sergij Čerevati izjavio da su ruske snage „vrlo daleko“ od zauzimanja Bahmuta.

Prema njegovim riječima, borbe bjesne oko zgrade gradske uprave, za koju ruska paravojna grupa Vagner tvrdi da je na nju podigla rusku zastavu.

Čerevati je u telefonskoj izjavi za Rojters rekao da je Bahmut ukrajinski.

„Bahmut je ukrajinski, oni ništa nisu zauzeli i veoma su daleko od toga da to urade, najblaže rečeno“, istakao je Čerevati.

Ruska  grupa Vagner u nedjelju je saopštila da je na zgradi gradske uprave u Bahmutu podigla rusku zastavu, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju građanima Ukrajine rekao da je situacija u tom gradu „veoma vruća“.

Ali krenimo redom! Na noćašnjem snimku primjetno je bilo da se Prigožin,penje po ruševini!

Današnji snimak nas je ipak iznenadio, sravnjena je sa zemljom zgrada gradske uprave!

Ali zastave su tu kao što se vidi na snimku! A evo i slike iz susjedne ulice takođe iz zgrade gradske administracije!

Takođe,sinoć je saopšteno da ukrajinske snage kontrolišu zapadno predgrađe! Ipak je puno dalje,industrijski dio na ulazu u zapadno predgrađe!

Zapadni Artjomovsk iz ukrajinskog POV-a

  •  Šta bi sa zgradom uprave grada u Bahmutu?!

Zgradu su, kako se izvještava, namjerno raznijeli UAF tokom svog povlačenja kako Vagner ne bi mogao da okači zastave i film sa zgrade ili njenog krova.

Međutim, „Vagner” je već našao način da stavi zastave na ruševine dignute zgrade u vazduh i otišao da oslobodi preostale dijelove grada.

  • Rusi u Bahmutu došli do željezničke stanice

Borbe tokom noći su se vodile u centralnom dijelu Artjomovska (Bahmuta), ruske jedinice su došle do željezničke stanice, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

IMG_5191

Po njegovim riječima, nema govora o nekom bekstvu niti su planirana povlačenje ukrajinskih trupa iz Artjomivska.

On je rekao i da se još nekoliko hiljada civila nalazi u Artjomovsku.

Prema njegovim riječima, ruske jedinice čine sve se da uspostave „temeljniju” kontrolu vatre na svim putevima ka Artjomovsku kako bi se „što prije započela evakuacija civila”.

Ukrajinski snimci iz Bahmuta

  • Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

◾U području Kupjanska ukrajinska vojska je izgubila 75 vojnika;

◾Oružane snage Rusije su likvidirale 285 vojnika i plaćenika Oružanih snaga Ukrajine i uništile dva skladišta municije kod Donjecka;

Ukrajinci u tranšejama kod Bahmuta

◾Oružane snage Rusije su gađale položaje 79. artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine;

◾Ruske trupe su likvidirale oko 50 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana;

◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 45 vojnika i samohodno artiljerijsko oruđe Krab u zaporoškom i južnodonjeckom dijelu fronta.

Ruske jedinice u Kremenoj

  • Zelenski: Rusi još imaju vremena da se povuku

Vladimir Zelenski, komentarišući kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da Rusi „još imaju vremena da se povuku, inače ćemo ih uništiti“.

„Što se tiče našeg napredovanja na frontu, ne mogu da kažem kada ćemo biti spremni za vrlo konkretne stvari“, rekao je on tokom posete Černigovskoj oblasti

.“Oni još imaju vremena da se povuku, inače ćemo uništiti“, dodao je Zelenski.

Ukrajinske jedinice se povlače pod artiljerijskom vatrom 9. brigade DNR

  • Ukrajinci gomilaju snage

Šef pokreta Zaporožje „Mi smo zajedno sa Rusijom “ Vladimir Rogov rekao je za RIA Novosti da su ukrajinske oružane snage nagomilale dovoljnu grupaciju za ofanzivu u regionu Zaporožja.

„Oni su prikupili dovoljno militanata i oružja da ih zaustave na zaporoškom sektoru fronta. Čekamo ih svakog trenutka“, rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, obavještajci ruske strane dobijaju podatke o nabavci novih oklopnih vozila za Oružane snage Ukrajine, uključujući i zapadne. Rogov je uvjeren da zapadne zemlje guraju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u ofanzivu kako bi on mogao da pokaže efikasnost upotrebe oružja dobijenog od njih.

On je dodao da se u ukrajinskim medijima pojavio niz naručenih publikacija o Zaporoškoj oblasti, u kojima se javno mnjenje priprema za moguću ofanzivu. Rogov je siguran da je ovo dIo rada na informaciono-psihološkom napadu, čija je svrha da se smanji moral ruske vojske.

Udari iz ruskih dronova

  • Rusi jačaju Zaporoški pravac

U Zaporoškoj oblasti su predložili da se pojača sistem PVO u pozadini sve češćih intenzivnih napada . Inicijativu je pokrenuo predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Jačanje sistema protivvazdušne odbrane nikada ne škodi. Ukrajinski militanti udaraju kombinovano tako da sistem PVO postiže da odbija napade“, istakao je on.

Rogov je podsjetio da se udari na teritoriji regiona izvode sa periferije grada Orehova, koji kontroliše Ukrajina.

Udar „Lanceta“ na poljsku haubicu 155 mm na Zaporoškom pravcu

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This