Grant Grada izvukao „Akvanu“ iz minusa

Grant Grada izvukao „Akvanu“ iz minusa

– “Akvana” je, prvi put od osnivanja, godinu završila sa pozitivnim poslovnim rezultatom, ali ni taj plus ne može značajnije pomoći ovom gradskom preduzeću da se izvuče iz dubioze u kojoj se već godinama nalazi.

Akumulirani gubitak preduzeća na kraju prošle godine iznosio je 12,5 miliona KM, a njihovoj trenutnoj situaciji ne pomaže ni činjenica da Grad Banjaluka nije pripremio dugoročni plan za restrukturiranje ovog gubitaša, koji aktuelna vlast već dugo najavljuje.

Plus od 140.000 KM ne može smanjiti milionski minus

V.d. direktor „Akvane“ Sveto Lazić je naveo da će „prvi put od osnivanja preduzeća finansijski izvještaj „Akvane“ biti pozitivan“.

Kaže da je ovo preduzeće prošlu godinu završilo sa plusom od 142.304 KM,  prihodi su iznosili 2,7 miliona KM a rashodi 2,6 miiona KM.

Lazić kaže da je taj rezultat znatno bolji u odnosu na 2021. godinu kada je zabilježen minus od 414.452 KM.

Dodao da su za plus „Akvane“ na kraju prošle godine najviše zaslužna izdvajanja iz budžeta grada u 2022. godini i ono što se planira u ovoj.

Grad je lani kroz tekući grant za rad Gradskog olimpijskog bazena (GOB) izdvojio 1,7 miliona KM, a ove godine je za sada za te namjene planirano 900.000 KM. GOB-om upravlja preduzeće „Akvana“.

„Grad je vlasnik i oni su shvatili bez čega firma ne može funkcionisati“, konstatovao je Lazić.

Međutim, taj plus neće puno pomoći kada su u pitanju problemi ovog preduzeća. Dugovi koje „Akvana“ vuče godinama unazad su višemilionski, priznaje Lazić.

Ukupna stara dugovanja ovog preduzeća nisu veće od sedam miliona KM, a kumulatvni gubitak sa amortizacijom i svim ostalim iznosi 12,5 miliona KM.

„Samo preduzeće je napravljeno na klimavim temeljima i akumuliran je veliki dug, do te mjere da se više nisu mogli isplaćivati ni povjerioci ni dobavljači i onda su se lani desile stvari koje su se desile“, rekao je Lazić misleći na blokade računa „Akvane“ zbog naplate dugova preduzeću „Novoteks“ i Poreskoj upravi RS.

Dug prema „Novoteksu“ pet miliona KM

„Samo jednom dobavljaču, firmi „Novoteks“ „Akvana“ duguje tri miliona KM, a sa kamatom to će biti od 4,5 do pet miliona KM. Imamo dug i prema Poreskoj upravi RS te „Elektrokrajini“, rekao je Lazić.

Napominje da je lani potpisan sporazum sa preduzećem „Novoteks“ za servisiranje duga “Akvane”.

Za sada servisiramo te obaveze na mjesečnom nivou, s tim da je obaveza da se do 30 .juna ove godine dug u kompletu isplati“, kazao je Lazić i dodao da se nada da će isplata ovog duga biti na vrijeme realizovana.

Bez pomoći Grada upitan rad preuzeća

Lazić je izrazio nadu da će se ubrzo početi i sa restrukturiranjem ovog preduzeća, navodeći da upitno funkcinisanje „Akvane“ u trenutnim uslovima.

„Nadam se da će se na nekoj od narednih sjednica gradskog parlamenta odlučivati o našoj sudbini i da će se naći dugoročno rješenje“, rekao je on i dodao da “Akvana” za sada funkcioniše.

„Uvijek ima problema sa plaćanjima ali nam dinamika isplate grantovskih sredstava iz budžeta grada i naši prihodi dozvoljavaju da zadržimo likvidnost i trenutno smo funkcionalni. Ako u narednom periodu ne bude neka finansijska injekcija upitno je koliko ćemo moći funkcionsati“, kazao je Lazić za CAPITAL.

Gradski menadžer čeka pres konferenciju

Za pripremu plana koji bi trebao da od potpune propasti spasi „Akvanu“ je zadužena Gradska uprava Banjaluka. Oni se tim poslom već dugo bave, ali do sada nije bilo vidljivih rezultata.

Oni su za sada, bez uspjeha pokušali dobiti odobrenje lokalnog parlamenta za planove koji su trebali da ugase pojedine požare.

Zadnji pokušaj je bio u martu kada su Skupštini grada kandidovali kredit od pet miliona KM, kojim se kako je navedeno u dokumentu „trebala izvršiti dokapitalizacija preduzeća“.

Odbornici većine koju predvodi SNSD su bez obrazloženja povukli tu tačku na sjednici skupštinskog Kolegijima. To znači da tema nije ni dospjela na dnevni red Skupštine grada Banjaluka.

Prema dostupnim informacijama taj novac se trebao iskoristiti za isplatu dugova „Akvane“ prema „Novoteksu“. Nakon svega gore navedenog postavlja se pitanje šta će nadležni uraditi da spasu od propasti ovo preduzeće. Odgovor na to pitanje već dugo obećavaju da će dati u Gradskoj upravi Banjaluka.

Gradski menadžer Bojan Kresojević nije želio da priča o detaljima. Kazao je da je plan u pripremi i da ne želi da iznosi parcijalne informacije koje„bi se mogle pogrešno interpretirati u javnosti“.

Kada sve priremimo organizovaćemo konferenciju za medije i saopštiti naš plan sa svim detaljma“, naveo je on.

Problemi od samog početka

“Akvana” je javno preduzeće koje je u potpunosti u vlasništvu Grada Banjaluke i koje od prve godine rada posluje sa minusima.

U sklopu „Akvane“ radi akva-park u naselju Borik koji je počeo sa radom 2007. godine, a 2009. godine je otvoren i zatvoreni Gradski olimpijski bazen.

Problemima u ovom preduzeću se počela baviti administracija bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića koja je 2018. godine pokrenula proces restrukturiranja ovog preduzeća. Prvi korak je bio da se ovom preduzeću oduzme upravljanje nad „Staklencem”, s kafićem i izložbenim prostorom u parku “Petar Kočić”, zato što je iz godine u godinu u svom radu bilježio minus. Ugostiteljski objekat u prizemlju je dat u zakup privatnom sektoru, a sprat na upravljanje Kulturnom centru Banski dvor. Vremenom je i smanjen broj radnika u “Akvani”.

Novi gradonačelnik Draško Stanivuković doveo je novu upravu najavljujući korjenite promjene, ali to se još nije dogodilo, odnosno aktuelna adimnistracija nije povukla neke značajnije poteze.

CAPITAL: V. Popović

CATEGORIES
Share This