Rat u Ukrajini, 382. dan – Rusi sravnili sa zemljom komandni centar u Ukrajini koji koriste oficiri NATO; Zauzeta Krasnogorovka

Rat u Ukrajini, 382. dan – Rusi sravnili sa zemljom komandni centar u Ukrajini koji koriste oficiri NATO; Zauzeta Krasnogorovka

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Rusi sravnili sa zemljom NATO centar u Ukrajini

Prema tvrdnjama srpskom dobrovoljca i blogera na ukrajinskom ratištu Dejana Berića, u masovnom raketnom napadu prije nekoliko dana Rusi su sravnili sa zemljom komandni centar u Ukrajini koji koristi NATO. Dvije rakete „Cirkon“ u malom razmaku su direktno pogodili centar u kojem su se nalazili NATO oficiri i instruktori i u potpunosti ga uništili.

Tako je Berić potvrdio nezvaničnu informaciju objavljenu par dana poslije napad na Telegramu da je u napadnut komandni centar ukrajinske vojske u kome je stradalo puno NATO oficira. Naime, svi se pozivaju na izvještaje američkih medija, ali nije navedeno kojih, da je pogođen komandni centar sa oficirama NATO i da su korišteni ne Kinžali nego Cirkoni-hipersonična raketa koja se lansira sa brodova.

Upotreba Rusije hipersoničnih raketa „kindžal“ u Ukrajini pokazala je da SAD i njihovi saveznici nemaju slično oružje, koje je teško presresti savremenim odbrambenim raketnim sistemima i koje može biti opremljeno konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama, navodi se u članku objavljenom u „Vašington postu“.

  • Rezime fronta⚡

Na Donjeckom frontu ruske trupe su vodile ofanzivne operacije u glavnim sektorima.

Još jedan napad na Novomihajlovku, gde Oružane snage Ukrajine drže odbrambenu platformu. U Marinku su Oružane snage Ruske Federacije izvele jurišne operacije na grad. Napali su i utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki na terenu. Još jedan pokušaj uspostavljanja kontrole nad Nevelskim. Do Pervomajskog, ruske trupe su nastojale da se probiju iz pravca Sanda i Vodjanija. Izvodili su i jurišne operacije u pravcu sjevera. Od strane iskusnih – napad na utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki. Ovo je sa juga. A sa sjevera – napad na Kamenku.

Jugozapadno od Bahmuta, PMC Vagner je napredovao u pravcu Stupočeka. Napad na Oružane snage Ivanovskog je odbijen. Na južnoj periferiji Bahmuta, uz podršku artiljerije, „muzičari“ napreduju sa strane Iskusnog i Ivangrada. Ukrajinski garnizon drži liniju. Sjeverozapadno od grada, „orkestri“ su napredovali u oblasti Hromovoje i kod Bogdanovke. I na zapad od Soledara – prema Privolju autoputem M-03 do Slavjanska

Uz podršku artiljerije, Vagnerov PMC je takođe izveo jurišne operacije kod Železnjanskog. A sjeverno od Soledara – napali prema Fedorovki. „Muzičari” su napali Veseloje sa strane donjecke Belogorovke. Oružane snage Ruske Federacije pokušale su da napreduju ka Spornom. Ruska artiljerija je pogodila Aleksandro-Šultin, Konstantinovku, Orehovo-Vasiljevku, Minkovku i Vasjukovku. Oružane snage Ukrajine napale su Ozarjanovku i Kurdjumovku.

Na pravcu Luganska, jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije iz Šipilovke izvele su ofanzivna dejstva u oblasti Serebrjanske šume. Postoji promocija. Ali napadi u pravcu Ternija, Nevskog i Makejevke nisu donijeli uspjeh.

Borbe na prilazima Bahmutu

  • Najteže bitke u Bahmutu: PMC „Vagner“ probija se do autoputa T0504 i juriša na ogromnu fabriku AZOM

Ukrajinski vojni analitičari alarmiraju:

▪„Situacija je izuzetno teška. Vagneri proširuju krilo na sjevernom krilu. Borbe u blizini autoputa T0504.“

▪Sjeverno od Bahmuta, PMC je drugi dan upao u fabriku AZOM-a, zgrada, koja se ne može brzo uništiti artiljerijom, izaziva poteškoće, to otežava brzo napredovanje jurišnih aviona.

▪U zoni autoputa Časov Jar-Bahmut, Vagneri su izvršili snažan napad na autoput.

▪Naišavši na ozbiljno utvrđeno područje kod Hromova i nakon pokušaja kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, borci PMC-a su odlučili da napreduju  ka autoputu. Trenutno se vode teške borbe u području staze.

„Bahmut će pasti, sve je na ivici, depresivni smo. Pješadija OSU je potrošni materijal. Deprersivni smo jer ne osjećamo podršku artiljerije“, govori ukrajinski vojnik. 

  • Iz grada samo poljskim putevima!

Pristižu informacije da su dvije dionice autoputa T-0504 Artjemovsk-Konstantinovka na ivici fizičke blokade od strane snaga Vagnerovog PMC-a.

To može značiti da su asfaltni putevi, kojima bi Oružane snage Ukrajine mogle organizovano da se povuku iz grada, blokirane. Kontrola vatre na autoputu za Krasnoe (Ivanovskoe) uspostavljena je prije mjesec dana, istovremeno je počela blokada dionice Krasnoje-Konstantinovka.

Na snimku se navodno vidi kako Ukrajinci ubijaju svoje u podnožju brda koji su izašli sa bijelom zastavom sa namjerom da se predaju.

  • U teškim borbama ruska vojska je oslobodila Krasnogorovku kod Donjecka!

▪️ Ruske trupe su u brzoj ofanzivi oslobodile strateški važno naselje Krasnogorovka u pravcu Avdejevskog.

▪️Borbe su se preselile na samu periferiju Krasnogorovke, gdje Rusi gase ostatke otpora i tjeraju neprijatelja dalje od naselja.

▪️ „Krasnogorovku su zapravo zauzele ruske trupe“, potvrđuju ukrajinski vojni analitičari.

▪️“Neprijatelj je zauzeo Krasnogorovku. Situacija je teška“, piše još jedan ukrajinski vojno-politički resurs.

Takođe, Rusi sada aktivno jurišaju na Kamenku.

  • Grupa „Vagner“ zauzela pozicije u industrijskoj zoni Artjomovska /Bahmuta/

Jurišni odredi grupe „Vagner“ zauzimaju položaje u industrijskoj zoni Artjomovska i formiraju teren za dalje napredovanje, napisao je na Telegramu potpukovnik u penziji Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

„Jurišni odredi su na teritoriji fabrike za obradu metala u industrijskoj zoni Artjomovska zauzele pogodne položaje. Oni im omogućavaju da kontrolišu kretanje neprijatelja, kao i da stvaraju dobar teren za dalje napredovanje naše vojske“, napisao je on.

Ranije je Maročko rekao da ukrajinska komanda pokušava da spriječi potpuno opkoljavanje Artjomovska i tamo prebacuje nove jedinice, povećavajući tako jedinice severozapadno i jugozapadno od grada.

Snimak iz Bahmuta, na prilazima grada

  • Rusi objavili: Oboreno 11 dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su 11 ukrajinskih dronova, 4 rakete iz višecjevnih bacača i 4 antiradarske rakete HARM, saopštila je u subotu pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

„Tokom protekla 24 sata sistemi protivvazdušne odbrane oborili su četiri višecjevna raketna bacača HIMARS i Uragan, a presreli su i četiri antiradarske rakete HARM“, navodi se u izveštaju.

Pored toga, ruska protivvazdušna odbrana je za dan uništila jedanaest ukrajinskih dronova u oblastima LNR, DNR, Harkova i Zaporožja.

Udar ruskog drona na Kupjansku

  • Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

U pravcu Donjecka ruska vojska je za dan likvidirala preko 140 ukrajinskih vojnika, dva oklopna vozila i dve haubice D-30.

U pravcu Kupjanska ukrajinske snage su izgubile do 50 vojnika.

U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano do 90 ukrajinskih vojnika, borbena vozila, haubuca D-30 i samohodna haubica „akacija“.

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 70 vojnika, tri oklopna vozila i haubicu D-20.

U DNR su uništena dva radara za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje.

U pravcu Hersona likvidirano je preko 50 ukrajinskih vojnika, tri oklopna vozila, 14 vojnih vozila i skladište municije ukrajinske 124. brigade teritorijalne odbrane.

Ruski desant na pravcu Svatovo-Kremna

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske snage su nastavile sa kopnenim napadima na Bahmut i okolinu. Ruski vojni blogeri su tvrdili da su snage Vagnerove grupe prešle rieku Bahmutku na istoku Artjomovska i da se kreću ka centru grada. Geolocirani snimak lidera Vagnerovog PMC Jevgenija Prigožina pokazuje da se nalazio oko 1,5 kilometara od administrativnog centra Artjomovska.

▪Geolokacijski snimci objavljeni 11. marta pokazuju da ruske snage vjerovatno kontrolišu Pervomajskoje (22 km istočno od Kupjanska).

▪Ruske trupe nastavljaju da grade utvrđenja u regionu Zaporožja. Satelitski snimci objavljeni 9. marta pokazuju da su ruske trupe značajno proširile svoja utvrđenja sjeverno od Čistopolja, Zaporoška oblast, između decembra 2022. i 9. marta 2023. godine.

Borbe Vagnera u Bahmutu

ISTOK

CATEGORIES
Share This