Rat u Ukrajini, 379. dan – Masovni raketni udari po Ukrajini, upotrebljen „Kindžal“

Rat u Ukrajini, 379. dan – Masovni raketni udari po Ukrajini, upotrebljen „Kindžal“

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Rusi upotrijebila “Kindžal”

Zvanična Moskva oglasila se nakon izvještaja o žestokim udarima na teritoriju Ukrajine, koji su počeli rano jutros.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su oružane snage Rusije izvele intenzivni napad na vojne objekte u Ukrajini, kao odgovor na terorističke akcije koje je Kijev organizovao Brjanjskoj oblasti, koja je pogranična oblast Rusije.

„Vazdušno, morsko i kopneno naoružanje, velikog dometa, uključujući hipersonični raketni sistemi ‘Kindžal’, pogodili su ključne elemente ukrajinske vojne infrastrukture, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, kao i energetske objekte koji ih napajaju“, saopštilo je to ministarstvo.

Cilj odmazde je postignut, svi naznačeni objekti ukrajinske vojne infrastrukture su pogođeni, zaključuje rusko ministarstvo na čijem čelu je Sergej Šojgu.

Ministarstvo je pojasnilo da su raketni udari uspjeli da unište bazu neprijateljskih jurišnih dronova, poremete prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine i železnički transport stranog naoružanja, kao i da onesposobe proizvodne pogone za popravku vojne opreme i proizvodnju, prenio je Sputnjik.

  • Žestoka raketna paljba po Kijevu! Gusti dim nadvio se nad gradom

Od jutros se čuju eksplozije u ukrajinskoj prijestonici.

Kijev Independent prenosi da se, prema riječima jednog od njegovih novinara, od jutros u Kijevu čuju jake ekplozije. Maksim Taker iz Tajmsa objavio je jutros fotografiju dima koji se diže iz kijevske termoelektrane.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da se u gradu dogodila još jedna eksplozija, ovoga puta u Svjatošinskom okrugu. On je rekao da je riječ o „dvije povrijeđene“, iako je za sada nejasno da li je mislio na dvoje povrijeđenih ili dvoje koji su poginuli.

https://twitter.com/MaxRTucker/status/1633689731753017345?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1633689731753017345%7Ctwgr%5E5c7a32cbcf272307a07eed5df31a81e02d16cb6a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Fzestoka-raketna-paljba-po-kijevu–gusti-dim-nadvio-se-nad-gradom

„Sve službe su na licu mjesta. Automobili gore u dvorištu jedne od stambenih zgrada. Vazdušna uzbuna se nastavlja. Ostanite u skloništima! Dvije žrtve u Svjatošinskom okrugu. Ljekari pružaju pomoć na licu mjesta“, navodi Kličko.

https://twitter.com/ArthurM40330824/status/1633700279387316224?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1633700279387316224%7Ctwgr%5E5c7a32cbcf272307a07eed5df31a81e02d16cb6a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Fzestoka-raketna-paljba-po-kijevu–gusti-dim-nadvio-se-nad-gradom

Serija detonacija potresla je prijestonicu Kijev, Rovno, Dnjepropetrovsk, Odesu, Nikolajev,Ivano Frankovsk, Luck, Lavov, Vinicku oblast. Ubrzo za njima udar na mete kritične infrastrukture izvele su krastareće rakete iz zone Kaspijskog jezera i sjevernog dijela Rusije.

  • Ukrajinska vojska kaže da su uništili 34 projektila

Ukrajinske PVO snage tvrde da su tokom noći oborile 34 ruska projektila.

U napadu je, dodaju, ispaljen 81 projektil. Radi se, kažu, o raznim vrstama projektila ispaljenim sa raznih podloga.

“Kao rezultat organizovanih protivmjera, 8 navođenih projektila Kh-31P i Kh-59 nije pogodilo svoje ciljeve. Važno je napomenuti da oružane snage Ukrajine nemaju sredstva sposobna uništiti Kh-22 i Kh-47 Kinžal i S-300″, napisali su.

  • Podoljak: Rusi su se vratili staroj praksi

Ruske snage „vratile su se svojoj staroj šemi“ pokretanja masivnih raketnih napada noću, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog.

Podoljak je rekao da je pogođena infrastruktura i da je nuklearna elektrana Zaporožje „bez struje“.

„Rusi su se vratili svojoj staroj šemi – masivnim raketnim napadima noću, dok ljudi spavaju“, kaže.

„Eksplozije su zabilježene u većini regija – pogođeni su infrastrukturni objekti i stambena naselja“, dodaje Podoljak.

Nakon jutrošnjeg granatiranja, Harkov je ostao bez struje, saopštila je oblasna administracija.

U Ukrajini su oštećene tri termoelektrane, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.

Rezultat rada ukrajinske protivvazdušne odbrane u oblasti Lavov. Lansiranje S-300 nije uspjelo, nakon čega je raketa pala na stambeni prostor

  • „Najjači napad ove godine“

Ukrajinski parlamentarac Oleksij Gončarenko kaže da je ovo bio najjači napad ove godine.

„Sinoćnji napad bio je najsnažniji napad na Ukrajinu od početka godine“, kratko je napisao.

Ruska avijacija kod Ugledara

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Oružane snage RF nastavile su da izvode jurišne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremennaja.

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije u oblasti Artemovska. Snage Vagnerove grupe napredovale su istočno od Disputeda. Pored toga, borci PMC-a su se približili delu autoputa T0504 na jugozapadu Bahmuta

Oružane snage RF nastavile su ofanzivna dejstva na periferiji Donjecka. Posljednjih nedjelja ruske snage su pojačale tempo svojih ofanzivnih operacija severno od Avdijevke.

Američki zvaničnik je demantovao izvještaje američkih obavještajnih službi da je proukrajinska grupa digla u vazduh gasovod Sjeverni tok u septembru 2022.

Artiljerisjki udari po ukrajinskoj koloni

  • Rusi pojačali odbranu na Zaporoškom pravcu

Ruske snage organizovale su dvostruku liniju odbrane u Zaporoškoj oblasti, saopštio je televiziji „Rusija 24“ vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki.

Prema riječima gubernatora, vojska je spremna da odbije kontraofanzivu ukrajinskih trupa. On je dodao da se u ovom trenutku, u području Prišiba, koji kontrolišu kijevske vlasti, nalazi oko 40 hiljada ukrajinskih vojnika.

U vazdušnom boju u Zaporoškoj oblasti ruska avijacija je oborila ukrajinski MIG-29, a u DNR helikopter MI-8, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Razbijena ukrajinska kolona na Bahmutskom pravcu

  • Situacija u Bahmutu

Cijeli istočni dio grada je pod kontrolom jedinica PMC „Vagner“ i to oblasti:

▪Dachis;

▪Industrijska zona;

▪Fabrika za preradu mesa;

▪Zabakhmutka.

Zapadno od rijeke Bahmutke oslobođene su sljedeće oblasti:

▪ Minobacači;

▪Iljinovka.

Nastavljaju se žestoke borbe u oblastima:

▪Sobačevka;

▪Budenovka.

Borbe u Bahmutu, dejstvo ruskog tenka

  • Vagner zauzeo Dubovo-Vasiljevku

Jedinice Vagnera su zauzele naselje Dubovo -Vasiljevku 5 kilometera sjeverno od Bahmuta.

Vagner u Dubovo-Vasiljevka

ISTOK

CATEGORIES
Share This