Noam Čomski o cenzuri ruskih medija

Noam Čomski o cenzuri ruskih medija

Jedan od rijetkih intelektualaca sa Zapada koji otvoreno govori o cenzuri ruskih medija i do sada neviđenoj kontroli svega što odstupa od zvaničnog narativa zapadnih zeamlja, Noam Čomski kaže da „nikada nije vidio takvu represiju i cenzuru kao danas“.

Na pitanje novinarke da li je ukrajinski slučaj američki rat preko posrednika, koji je započeo još u vrijeme Obamine administracije, kao i propagandnom ratu koji se vodi, Čomski kaže:

„Može se ćuti da takve izjave dolaze od istaknutih analitičara. Ja sam lično dugo oklijevao da donesem takve zaključke, ali zaista nije lako ignorisati sve te činjenice. Možemo da nagađamo o tome, ali sve je teže da izbjegnemo zaključak, kada pogledamo proste činjenice, skoro sve su pod cenzurom i nama nije dozvoljeno da o tome govorimo.  Možemo da otkrijemo neke tajne. Ako želimo da čitamo memoare Vilijama Bernsa, mi to jednostavno pročitamo. Ali ako želimo da čitamo o Bijeloj kući na web stranici, možemo, ali je i dalje većinom sve sačuvano od javnosti.“

„Trebalo bi da kažem da sam tu dugo vremena, jedna od mojih kvalifikacija koju ću možda da stavim u CV jednog dana, jeste da sam vjerovatno jedina živa osoba koja je osudila Minhenski sporazum i odštampao ga čim je potpisan. Ok, prema nekom mom iskustvu, ja nikada nisam vidio takvu represiju i cenzuru kao danas. Mislim, čak i blokiranje ruskih glasova, prosto je ludilo. Zašto ne bismo znali šta Rusi pričaju? Zašto moramo da idemo na Al džaziru da tražimo šta je izjavio ruski ministar inostranih poslova? To je neka vrsta stvari koje moramo da znamo. Ako oni imaju prijedloge kako da se zaustavi krvoproliće koje ubija milione ljudi, zašto da ne znam ništa o tome?“, upitao je Čomski.

„Pa, cenzura je toliko ekstremna da ne možete. Skoro da niko ne zna šta se događa, osim ako ne odete na neki alternativni kanal ili web sajt koji se ispostavio da govori istinu. To je ludilo, i ne samo to. Ako pokrenete tu temu i pričate o tome, odmah ste označeni kao podrška Putinu i komunistički pacov, protiv mira ste i plaćenik ste itd. To je prilično zapanjujuće“, konstatuje Čomski.

„Ja sam pokušao da pronađem neke izjave iz Amerike i Velike Britanije, dvije ratne zemlje, koje su zapravo pričale razumno o potrebama za pregovorima umjesto potkopavanja tih istih. Pronašao sam dvije izjave: Englez Džeremi Korbin, koji je izbačen iz radničke partije, kao i Keir Stramer koji se usudio da kaže nešto osjetljivo. U SAD sam pronašao jednu izjavu – Donald Tramp. Moram da spomenem da je taj razgovor izazvao lavinu bijesnih komentara na internetu. Kako se usuđujete da govorite istinu o Donaldu Trampu, totalnom čudovištu, naravno. Ali se ispostavilo da je bio u pravu. Da li treba da to držimo kao tajnu? Da li smo dostigli taj nivo totalitarizma, i unutrašnjeg totalitarizma da jednostavno ne možemo da razgovaramo o tome, o činjenicama, samo zato što su to pogrešne činjenice? Očigledno da jesmo, i to nikome ne pomaže, svakako ne pomaže Ukrajincima. Prateći afgansitanski scenario, svakako da ne pomaže Ukrajincima i ne pomaže ostatku svijeta“, konstatovao je Čomski.

@slovenskimedvedd

Noam Čomski o trenutnim događajima i cenzuri ruskih Medija #foru #slovenskimedved #fyp #foryou #fy #foryoupage #rusija #ukrajina

♬ original sound – SLOVENSKI MEDVED

ISTOK

CATEGORIES
Share This