Rat u Ukrajini, 364. dan – Rusija je spremna za kontraofanzivu; Borbe u centru Bahmuta

Rat u Ukrajini, 364. dan – Rusija je spremna za kontraofanzivu; Borbe u centru Bahmuta

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Situacija u Bahmutu

▪️Predgrađe Bahmuta:

Veći dio naselja Berhovka je pod kontrolom PMC-a „Vagner“. Teške borbe se nastavljaju u Jahidnom.

▪️ Okrug fabrike za preradu mesa:

Jedinice Vagnerovih PMC-a poređale su front duž Zarečne ulice.

▪️Okrug Zabahmutka:

Jedinice Vagnerovih PMC-a zauzele su čitav niz petospratnica duž Vatutinske ulice, a takođe su izašle na ulicu Sedraa, uspostavivši kontrolu nad dva bloka privatnog sektora .

▪️Okrug Sobačevka:

Jedinice Vagnerovih PMC-a zauzele su dva bloka sjeverno od 2. trake Gogolja.

  • Borbe u centru Bahmuta

Borbe se već vode praktično u centru Artjomovska /Bahmuta/, rekao je savjetnik vršioca dužnosti predsjednika Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Artjomovsk se nalazi u dijelu DNR koji kontrolišu kijevske vlasti, sjeverno od Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdijevanje ukrajinske vojske.

Potpredsjednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk pozvala je u petak stanovnike Artjomovska da što prije napuste grad. Ukrajinski mediji su pisali da se već evakuiše arhivska dokumentacija državnih institucija.

  • Rusija spremna za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti

Rusija je spremna za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, kao i za odbranu Energodara svim sredstvima, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Uvijek vidimo ovu mogućnost i spremamo se za nju. Hvala Bogu, sada nije ljeto kada nismo imali dovoljno (municije), pukovi su bili opremljeni 15 odsto. Danas je kompletirano svih 100 odsto. Spremni samo da dočekamo neprijatelja potpuno naoružani i spremni smo za kontraofanzivu. Čekamo komandu od najvišeg vojnog rukovodstva“, rekao je Balicki odgovarajući na pitanje o vjerovatnoći kontraofanzive ruskih trupa u Zaporožju.

  • Oboren ukrajinski SU-25

Ukrajinski Su-25 oboren je na nebu iznad Hersona, dok je letio sa zadatkom da bombarduje Novu Kahovku, javile su ruske službe za vanredne situacije.

  • Ukrajina se sprema za ofanzivu

Komandant Združenih snaga ukrajinske vojske Sergej Najev izjavio je da se Kijev prema za ofanzivu. „Što se tiče naše ofanzive: spremamo vojsku, ali kada će se to desiti – ostaje tajna“, rekao je Najev u intervjuu „Ukrinform“. Ranije je šef ukrajinske vojno-obavještajne službe Kiril Budanov nagovjestio da će se odlučujuće bitke u Ukrajini odvijati od sredine do kraja proleća.

Ukrajinska pojačanja za Bahmut

  • Himna ruske vojske u Ukrajini

Prije otprilike dva mjeseca ovaj vojnik je na frontu u vojnom vozilu, prljav, neuredan odsvirao ovu pjesmu, „300, 30, 3“! Evo kako sada zvuči i nezvanična je himna ruske vojske u Ukrajini!

ISTOK

CATEGORIES
Share This