“Prointer” nemoćan protiv CAPITAL-a

“Prointer” nemoćan protiv CAPITAL-a

Kompanija „Prointer ITSS“ opet je izgubila pred sudom u sporu koji je pokrenula protiv portala CAPITAL koji redovno izvještava o njihovim pobjedama na tenderima i javnim pozivima.

Radi se o presudi po žalbi pred Okružnim sudom u Banjaluci, odnosno potvrdi presude Osnovnog suda kojom su odbačeni svi navodi i zahtjevi „Prointera“.

Povod za tužbu bili su tekstovi “Svi vozači u Srpskoj moraju plaćati Prointer” i “Korona ne utiče na Prointerove milionske projekte. Za povredu ugleda su tražili 5.100 maraka obeštećenja od novinara i urednika, te javno izvinjenje.

Dva suda su potom potvrdila da nije bilo povrede ugleda, da su u tekstovima koje je CAPITAL objavio napisane istinite informacije, a da se već u prvim rečenicama vidi i da su potkrijepljene dokazima.

Podvaljene dokaze o prekidima saradnje i narušenim ugovorima koje je „Prointer“ priložio u tužbi navodeći da se to dogodilo zbog naših tekstova, sud je još jednom odbacio, jer datiraju iz vremena prije objave tekstova CAPITAL-a.

Prvostepeni sud je pravilno utvrdio činjenice i cijenio da izražavanje u spornim tekstovima nema elemente klevetničkog, već se radi o izražavanju koje u suštini istinito. Tužilac nije dokazao da je zbog objavljivanja spornih članaka pretrpio štetu, kao ni njenu visinu, niti da se objavljivanje spornih tekstova odrazilo na poslovni ugled tužioca kao pravnog lica“, navodi se u presudi Okružnog suda.

CAPITAL je u tekstovima objavljenim u prvoj polovini 2020. godine do detalja objasnio kako je „Prointer“ došao do novog milionskog ugovora sa Republikom Srpskom i to kao dio konzorcijuma koji čini stručnu instituciju za tehničke preglede vozila.

Iako su tvrdnje u tekstovima bile potkrijepljene dokazima, ovoj kompaniji koja svoje poslovanje uglavnom zasniva na poslovima sa institucijama i javnim preduzećima u Srpskoj se naše izvještavanje nije dopalo, pa su novinara CAPITAL-a, kao i glavnog i odgovornog urednika tužili za klevetu i povredu ugleda.

Smetalo im je što smo pisali o tome da će „Svi vozači u Republici Srpskoj plaćati Prointer“ te da „Korona ne utiče na milionske poslove Prointera“ jer smo se po njihovoj ocjeni fokusirali samo na njih, iako su oni, kako su se branili, bili jedni od članova konzorcijuma koji su dobili posao stručne institucije za tehničke preglede.

Tvrdili su da su tekstovi bili zlonamjerni i neistiniti, a informacije neprovjerene te da je sve to uticalo na njihovo poslovanje i poslovni ugled, dok se u javnosti stvorila negativna slika o njima.

Ovo je bila jedna od SLAPP tužbi koje je kompanija „Prointer“, koja se dovodi u vezi sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, podnijela protiv portala CAPITAL.

Prije četiri godine, Prointer je podnio, a kasnije i povukao tužbu protiv nas zbog objave tekstova da im se namješta tender za nabavku integralnog informacionog sistema „Šuma Republike Srpske“ od 17 miliona maraka.

U “tender sagi”, javno preduzeće “Šume Republike Srpske” su pogazile sopstveni rok za dostavljanje ponuda koji su dale grupi ponuđača koju predvodi “Prointer” i zaprimile njihovu ponudu za izradu integralnog informacionog sistema i to dva dana nakon isteka.

Inače, SLAPP (eng. Strategic Lawsuit Against Public Participation ili strateška sudska tužba protiv učešća javnosti) tužbe kojima „Prointer“ pribjegava posljednjih godina postale su jedna od glavnih prijetnji slobodi medija u svijetu, pa tako i u BiH.

Radi se o specifičnom obliku pritiska na medije i aktiviste putem neutemeljenih tužbi koje imaju za cilj da iscrpe i uguše njihov angažman.

Capital/Direktportal

CATEGORIES
Share This