Miličević: Samo izmjene Izbornog zakona mogu dovesti do poštenih izbora

Miličević: Samo izmjene Izbornog zakona mogu dovesti do poštenih izbora

Prvo što ćemo raditi jeste to da na sve dozvoljene i moguće načine, vršeći u kontinuitetu pritisak na sve one od kojih zavisi izmjena Izbornog zakona, dođemo do stvaranja uslova za održavanje fer i poštenih izbora – kaže za Srpskainfo v. d. predsjednika SDS, Milan Miličević.

Dodaje da će navedeni “pritisak”, prije svega, biti usmjeren na izmjenu Izbornog zakona u njegovom tehničkom dijelu, odnosno promjenu načina kandidovanja nezavisnih i ostalih političkih subjekata, zatim način biranja članova biračkih odbora, uvođenje skeniranja dokumenata i glasačkih listića.

Takođe, Miličević otkriva da će SDS insistirati na uvođenju dvokružnog izbornog sistema za inokosne funkcije.

To su uslovi pod kojima bi imali ravnopravan status i omogućili fer izborni proces. Prva faza će biti maksimalni pritisak preko domaćih i međunarodnih institucija, kao i preko medija, da se napravi situacija kako bi zaista došlo do izmjena u zakonu za predstojeće lokalne izbore. Ukoliko to ne bude bilo moguće, što je nešto što se takođe može očekivati, tad ćemo razmotriti i mogućnost bojkota izbora kao jednu od varijanti. Ne mogu o tome sada da pričam i da tvrdim da li je to dobro ili nije. Naravno da se postavlja pitanje koliko je to dobro, jer u tom slučaju unaprijed se predajete i dajete vlast u ruke onima koji nas uništavaju kako bi nastavili da uništavaju i ovo malo Republike Srpske što je ostalo. To je odluka za razmišljanje i ozbiljnu analizu – kaže Miličević.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This