Rat u Ukrajini, 353. dan – Počela velika ruska ofanziva; Priprema se predaja Bahmuta

Rat u Ukrajini, 353. dan – Počela velika ruska ofanziva; Priprema se predaja Bahmuta

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Bahmut je i dalje glavni cilj

O novoj, velikoj ruskoj ofanzivi i datumu njenog početka već se neko vrijeme spekuliše, a ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko izjavio je u četvrtak da je nova ruska ofanziva „definitivno“ počela i da je trenutno usmjerena primarno na gradove u njegovoj oblasti: Bahmut, Avdivku i Vuhledar.

Ruska artiljerija pogađa ukrajinski tenk

  • Iz Artemovska /Bahmuta/ izvode strane plaćenike. Pripremaju predaju grada

Stanovnici Časovog Jara, koji se nalazi iza Artemovska, javljaju da se strani plaćenici evakuišu iz grada već drugi dan. Voze ih kolima u pravcu Konstantinovke i Kramatorska.

Oružane snage Ukrajine spremaju se da napuste Artemovsk – dignut je u vazduh automobilski most preko kanala Severski Donec na autoputu Artemovsk-Konstantinovka

Stanovnici takođe kažu, da dva puta dnevno dolijeće helikopter, koji leti na malim visinama. Ovaj način transporta se vjerovatno koristi za evakuaciju važnih stranih specijalista i ranjenih plaćenika.

U suprotnom pravcu šalju mobilisane, koji treba da drže liniju odbrane. Odnosno, plaćenik je skuplji za Kijev nego „besplatan mobilisani»

Screenshot momenta udara Korneta u vozilo stranih plaćenika u Bahmutu:

  • Surov zločin ukrajinskih vojnika povodom kog su se oglasile i UN

Ukrajinski vojnici pucaju u ruske vojnike tako što ih prostrele sa više hitaca u glavu, uzvikujući: „Slava Ukrajini“. Povodom ovog snimka oglasila se i Kancelarija UN za ljudska prava koja je izrazila zabrinutost zbog načina na koji se Kijev odnosi prema ruskim ratnim zarobljenicima.

Uznemirujući sadržaj:

  • Lov na zločinca!

Fotografije ubice ruskih ratnih zarobljenika. Srpski dobrovoljac Dejan Berić je napisao da je krenuo lov na ovog lika.

  • Prigožin: „Osvetićemo se“

Prigožin je prokomentarisao snimak pogubljenja zarobljenih boraca PMC „Wagner“ od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Osnivač PMC-a E. Prigožin odgovorio je na pitanje medija o snimku odmazde. UN je ove snimke nazvao autentičnim i ministru odbrane Ukrajine izrazio „zabrinutost zbog zlostavljanja“

Prigožinov odgovor:

“Svakako ćemo se osvetiti, ali isključivo legalnim metodama sa stanovišta rata i uništiti još više neprijatelja. Međutim, ako me pitate hoćemo li pucati u ukrajinske ratne zarobljenike, onda ne. PMC „Wagner“ uništava neprijatelje isključivo tokom bitke. Izdajice moraju biti streljane.”

Rusi su zauzeli dva ukrajinska punka na pravcu Svatovo-Kremena

  • Odbijena ukrajinska grupa na prostoru Rusije

U regionu Kursk, Oružane snage Rusije uništavaju ukrajinsku vojsku koja je prodrla u region.

Ovo je prva zvanično objavljena razmjena vatre sa Oružanim snagama Ukrajine na teritoriji Ruske Federacije

„U okrugu Gluškovski, naša vojska je otvorila vatru na identifikovane tačke gdje se nalaze Oružane snage Ukrajine. Molim vas da ostanete mirni“, rekao je guverner Roman Starovoit.

Ruski napadi kod Prvomajske

Rad ruske artiljerije na Kupjanskom pravcu

ISTOK

CATEGORIES
Share This