Kurti otvoreno priznao da provocira sukobe na Kosovu

Kurti otvoreno priznao da provocira sukobe na Kosovu

U skandaloznom razgovoru premijera Kosova Albina Kurtija sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem M. Hovenijerom, koji je procurio u javnost, on otvoreno iznosi svoj stav da bez ikakvog osnova hapsi Srbe na Kosovu i da to smatra opravdanim kako bi Srbe natjerao da poštuju tzv. kosovsku državu i „posao koji su započeli doveo do kraja“

Iako se navodi da autentičnost razgovora nije potvrđena, tonski zapis je nedvosmislen.

Američki ambasador izražava zabrinutost zbog akcija snaga ROSU na sjeveru Kosova i zahtjeva od Kurtija da prestane sa neosnovanim hapšenjima.

Kurti mu odgovara da on mora da shvati da on hapsi Srbe sa Kosova i da ga ne zanima da li su osnovani, odnosno „da li su kriminalci ili odgovorni za nasilje“, kao i da će uprkos svemu nastaviti sa hapšenjima. Sa obrazloženjem da „mi moramo završiti posao koji smo započeli“.

Na prijedbu ambasadora da je to za SAD neprihvatljivo, jer se Srbi hapse bez ikakvog osnova, navodeći posebno slučaj Srbina iz Ljeposavića.

„Slučaj momka iz Ljeposavića je čisto kršenje ljuddskih prava. Uhapsili ste pogrešnog čovjeka“, rekao je ambasador.

„Uhapsili smo Srbina i to je cijena koju Srbi moraju da plate i što prije shvate da treba da prihvate našu državu svima će biti lakše“, odgovorio je Kurti i najavio dalja hapšenja.

Ambasador je izrazio nezadovoljstvo njegovim stavom, najavio da će izvijestiti svoje odgovorne i da rekao da se boji ozbiljnih posljedica.

ISTOK

CATEGORIES
Share This