Usvojen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda

Usvojen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Glasanju nisu prisustvovali pojedini bošnjački poslanici i poslanici iz opozicije.

Od 65 prisutnih poslanika za usvajanje Prijedloga glasalo je 56, niko nije bio protiv ni suzdržan, a devet poslanika nije glasalo.

Ovaj akt koji su predložili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Srpske predviđa da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Prijedlog zakona predviđa da se lica koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da do petka, 23. juna do podne povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, kojim je predviđeno odgađanje sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

Agencije

CATEGORIES
Share This