Kada Tegeltija objasni: Za sve je kriva opozicija

Kada Tegeltija objasni: Za sve je kriva opozicija

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija pokušao je na svoj način da objasni javnosti situaciju oko odluke Savjeta ministara za kupovinu zgrade za potrebe UIO, a špekuliše se da se radi o zgradi Grand trade u Banja Luci, inače Dodikovog kuma Mila Radišića, koja je bila predmet različitih sporova, pa i bjekstva Radišića u Srbiju.

Kako je Radišić izbjegavao zatvorsku kaznu

Da podsjetimo 2015. je Osnovni sud u Banjaluci izdao je potjernicu za banjalučkim biznismenom Miletom Radišićem koji je trebalo da odsluži trogodišnju zatvorsku kaznu. Međutim, Radišić se tada javio telefonom Sudskoj policiji RS da se nalazi u Beogradu!

„Rekao je da ne namjerava da se vrati u BiH, dok se ne riješi njegov zahtjev za odgodu izvršenja zatvorske kazne“, navedeno je iz policije. Radišić  je iz Srbije poručio da nema namjeru da ode u zatvor i zaprijetio da će otkriti imena svih umiješanih u aferu zbog kojih je presuđen, a odnosila se na zloupotrebe vezano za Medicinsku elektroniku.

Radišićeva Firma Grand trade, na dijelu zemlje Medicinske elektronike je izgradila  poslovno stambeni objekat u koji navodno uložila oko 70 miliona maraka.

Ta zgrada je danas predmet kupovine od strane UIO BiH.

Radišić ipak nije do kraja uspio da izbjegne zatvorsku kaznu, ali je iz zatvora uspio da završi spornu zgradu. Firmu Grand trade prepisao je na sina, čime je iz zatvora omogućio nastavak radova, te konačni dogovor o dugoročnom najmu s kompanijom Mtel, koji mu je omogućio finansijska sredstva da se ona završi.

Džakula nije imao „hrabrosti“

Pomenuti aranžman je pokušao da se realizuje za vrijeme mandata direktora iz HDZ-a Mira Džakule, koji se ipak na njega nije imao hrabrosti da odluči, ali se sada „osmjelio“ Zoran Tegeltija koji je nenandano (neki smatraju upravo radi realizacije ovog posla!?) napustio mjesto ministra finansija u Savjetu ministara BiH i zasjeo na fotelju direktora UIO.

Nije zgoreg da podsjetimo i da je svojevremeno Tegeltija kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme “Kondor-šped” iz Novog Grada, zbog čega je osuđen na uslovnu kaznu od pet mjeseci zatvora. Ali to mu nije smetalo da u prošlom mandatu prođe bezbjednosne provjere i bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH. A kriminalni dosijei su očigledno postale preporuka za najviše funkcionere vlasti u BiH.

Tegeltija: Nisu odobrena dodatna sredstva

U međuvremenu je Savjet ministara BiH prelomio i donio odluku o izdvajanju sredstava za kupovinu objekata za regionalne centre i Centralni ured Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Sve se podudarilo sa aktuelnom političkom krizom u BiH vezano za Ustavni sud i odluke OHR-a, ali to aktuelnoj koaliciji na vlasti očigledno nije smetalo da završe posao u stilu: jedna je priča za narod, a drugo je šta mi radimo!

Nije nikakava tajna da Dodikov kum za zgradu traži 100 miliona KM, a da je trenutno na računu UIO za ove namjene oko 70 miliona KM. Tegeltija je pokušao da objasni da nikakva dodatna sredstva nisu odobrena.

„Nije se odlučivalo o dodatnim sredstvima i nije donesena odluka o tome. Novac od oko 70 miliona KM, koji stoji na raspolaganju UIO za rješavanje smještaja u Banjoj Luci, nalazio se na dvije pozicije i na sjednici Savjeta ministara je to objedinjeno, da stoji na jednoj poziciji. To je učinjeno zbog jednostavnosti provođenja procedura i sigurnosti u slučaju da dođe do neuspjeha u nabavci zgrade, da taj novac ostane i dalje u UIO kako bi nastavili procedure da se dođe do potrebnog prostora“, istakao je Tegeltija.

Za sve je kriva opozicija

Tegeltija je rekao da se opozicija u oba entiteta preko pitanja nabavke zgrade za UIO pokušava obračunati s partijama koje trenutno čine vlast na nivou BiH.

Inače, Uprava je u više navrata pokušavala da kupi objekat za smještaj u Banjoj Luci, a na posljednji javni poziv stigla im je ponuda da 17.020 kvadrata poslovnog prostora plate 84,2 miliona KM bez PDV-a, odnosno 98,5 miliona KM s PDV-om. Ponuđeni objekat je u okviru kompleksa koji u centru Banje Luke posjeduje kompanija Grand Trade.

U svakom slučaju biće zanimljivo pratiti šta će se dalje dešavati u vezi ovog „poslovnog“ aranžmana, jer je ulog ogrorman, bilo da se radi o 70 ili 100 miliona KM, a talovi su standardni dio svih takvih „investicija“ u BiH.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This