Volkswagen kupuje udio u kineskom proizvođaču električnih automobila

Volkswagen kupuje udio u kineskom proizvođaču električnih automobila

– Njemački proizvođač automobila Volkswagen planira da kupi udio u kineskom proizvođaču električnih automobila XPeng.

Volkswagen je objavio da planira da kupi nešto manje od pet odsto XPeng-u za 700 miliona dolara i da sarađuje sa njima na razvoju dva modela električnih automobila srednje klase za kinesko tržište.

Dve kompanije tek treba da finalizuju detalje sporazuma i da dobiju regulatorne dozvole, a planiraju da nove modele lansiraju na tržište 2026. godine.

Volkswagen je do sada zabilježio tek skromne rezultate na kineskom tržištu električnih automobila i isporučio 62.400 u prvoj polovini godine, 1,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

U cijeloj godini planirali su da isporuče oko 200.000. Kada se uračunaju i automobili na fosilna goriva, isporuke su pale za 1,2 odsto, pokazao je poslovni izvještaj objavljen u četvrtak.

Kada se računaju sva tržišta, isporučeno je 4,37 miliona vozila, 12,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Istovremeno, snizili su procjenu isporuka za cijelu godinu, sa devet na 9,5 miliona na devet miliona, zbog neizvjesne makroekonomske situacije.

U prvoj polovini godine prihodi su im skočili za 18 odsto, na 156,3 milijarde evra, podstaknuti znatno većom prodajom u Evropi i Severnoj Americi i cenama.

Dobit nakon oporezivanja pala je za 20 odsto, na 8,52 milijarde evra.

B92/poslovni.hr

CATEGORIES
Share This