I Luka Petrović dao milione za “Srpska open”

I Luka Petrović dao milione za “Srpska open”

– Dok teniski turnir “Srpska open” ulazi u završnu fazu, vlast u Srpskoj ne prestaje sa upumpavanjem novca u ovaj ultra skupi projekat koji je do sada, po zvaničnim izjavama „progutao“ oko 45 miliona KM.

Nakon grada Banjaluke i Vlade Republike Srpske, kao novi donator se pojavila Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Na prijedlog generalnog direktora Luke Petrovića, turniru je odobrena donacija od dva miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Odluku je na njegov prijedlog po posebnom postupku donio Nadzorni odbor preduzeća. Novac će biti isplaćen iz preostalog budžeta za donacije iz 2022. godine.

Dozvolu za ovaj transfer dala je Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici. Po ustaljenoj praksi, to je izostavljeno iz dnevnog reda kao i iz saopštenja za javnost nakon sjednice.

Pored novca za turnir, 12.000 maraka ERS će dati Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Milići, fudbalskom klubu „Leotar“ koji može da računa na 37.000 KM, dok će 10.600 KM uplatiti u svoj fond solidarnosti.

“Dodjelom predloženih donacija, sredstva iz preostalog Budžeta za donacije za 2022. godinu, formiranog izdvajanjem sredstava iz neto dobiti, u cijelosti su dodijeljena korisnicima donacija”, stoji u Odluci o dodjeli donacija.

O tome koliko je tačno novca do sada potrošeno, znaju samo organizatori. Procjene su da su ulaganja premašila 45 miliona maraka, ne računajući donacije javnih preduzeća koja polako isplivavaju na površinu.

“Vlada je do sada na tom planu dala 34 miliona KM, a grad Banjaluka 11 miliona KM. Da nije bilo svih nas, ne bi bilo turnira”, rekao je pred otvaranje dvorane predsjednik RS Milorad Dodik.

Koliko je Vlada Srpske zaista dala, nema zvaničnih podataka. Ono što je moguće prikupiti pokazuje da je Vlada nedavno izmijenila odluku o prioritetnim projektima pa je svoj “grant” sa dva, povećala na sedam miliona KM.

Kompleks je izgrađen mimo regulacionog plana, a najveći dio radova je završen sa dozvolom za pripremne radove.

Nadležni tvrde da su obezbijedili građevinsku dozvolu, ali je nisu predočili na uvid javnosti, iako su su obećavali da će to uraditi na prilikom svečanog otvaranja kompleksa.

CAPITAL: D. Tovilović

CATEGORIES
Share This