Govedarica: BiH je uvela sankcije Rusiji, SNSD je to mogao da spriječi, ali nije!

Govedarica: BiH je uvela sankcije Rusiji, SNSD je to mogao da spriječi, ali nije!

Bosna i Hercegovina je uvela sankcije Rusiji u dogovoru političkog establišmenta Republike Srpske i političkog establišmenta Federacije BiH, kaže za „Mat“ BN TV, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

Komentarišući posjetu delegacije Narodne skupštine Republike Srpske Rusiji Govedarica kaže:

„Narodna skupština Republike Srpske, odnosno njen predsjednik Nenad Stevandić nije išao u Rusiju zato što je baš želio, nego zato što je morao neke stvari da opravdava, a koje su vidljive nakon izjave gospodina Borelja i gospodina Vučića, dakle, nema nikakave sumnje.

Očigledno je da se radi o dogovoru između vlasti Republike Srpske i vlasti Federacije BiH o traženju modela kako i na koji način će se izreći sankcije sa jedne strane, kako će se propustiti te sankcije sa druge strane, a kako će svi o tome ćutati.

Da se nije tim povodom oglasio gospodin Vučić, apostrofirajući da samo Srbija i Moldavija nisu uvele sankcije Rusiji, ništa se o tome ne bi znalo.“

SNSD je mogao spriječiti uvođenje sankcija Rusiji, ali nije, ocjenjuje Govedarica.

„Dogovor je bio nećemo ništa da stavljamo na Savjet ministara, znamo koliko je to klizav teren i to ćemo da radimo u miru. Vi to radite preko Ministarstva inostranih poslova, preko Turkovićeve.

Taj isti Dodik je sjedio u Predsjedništvu BiH, nikada od njega niste čuli da je bilo nekih 39-40 deklaracija ili rezolucija ili bilo kojih drugih izjava. To smo juče čuli do predsjednika Vučića. On je iznio praktično jasno te podatke, Dodik o njima nikad nije govorio.“

Govedarica podvlači da je plan za uvođenje sankcija Rusiji bio jasan:

„Plan je bio, a i sada se vidi: nećemo mi dizati nikakavu prašinu, nećemo praviti političku krizu, vi to tiho uradite i onda ćemo ćutati i jedni i drugi, a Brisel će da bude zadovoljan sa svim onim što smo uradili.“

Opozicione partije iz Republike Srpske će poslati ozbiljno pismo u Brisel da vidimo kad, kako i na koji način su potpisivane te sankcije, navodi Govedarica.

(BN)

CATEGORIES
Share This