EU-integrisani Dodik

EU-integrisani Dodik

Nakon, kako neki kažu, najveće političke krize koju je proizveo Milorad Dodik vezano za Ustavni sud BiH i navodne, po ko zna koji put, najave referenduma o samostalnosti RS, uslijedio je (ne)očekivani zaokret u pravcu deeskalacije krize i evro-podobnosti kroz prihvatanje programa integrisanja, koji je godinama SNSD osporavao.

Za one manje upućene nije zgorega da podsjetimo da je još 2020. godine, na najvišem političkom nivou, odnosno Kolegijumu za evropske integracije donesena odluka o izradi programa integrisanja BiH u EU, kao i da se cijeli taj posao razvlačio 3 godine bez ikakvih rezultata.

„Može se konstatovati zabrinjavajuće nizak nivo motivacije i odgovornosti predstavnika institucija sa svih nivoa vlasti u radnim grupama, koji je doveo do probijanja rokova“, navodili su evropski zvaničnici u izvještajima o realizovanim aktivnostima na izradi programa integrisanja BiH u EU.

Inače, izrada programa integrisanja jedan je od 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija navela u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ipak, nakon više od tri godine zastoja prije dva dana održana je sjednica Kolegijuma za evropske integracije, na kojoj je istaknuto da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredjeljenje BiH, o kojem su saglasni svi, a kao prioritet istaknuta je potreba izrade programa integrisanja BiH u EU.

Na pres konferenciji tim povodom je Milorad Dodik naglo promijenio stav i ispoljio nenadani euro-integrisani pristup istakavši da nema ništa protiv tog najvažnije tijela u mehanizmu koordinacije, iako ga je godinama opstruisao.

Da li ćemo nakon deekskaliranog Dodika dobiti i eu-integrisanog Dodika saznaće se vrlo brzo, jer je već više nego očigledno da odustaje od  secesionističke retorike!? A za populističke priče će se uvijek naći vremena. One se sada vode na nižem nivou oko bilborda u Istočnom Sarajevu, nacionalno inkriminisanih studentica koje su naprasno dobili srpske stipendije i sl. Tek toliko da narod ima šta da žvače.

ISTOK

CATEGORIES
Share This