SNSD za poštovanje zakona, ali tamo gdje nisu vlast 

SNSD za poštovanje zakona, ali tamo gdje nisu vlast 

U posljednje vrijeme funkcioneri SNSD-a često optužuju gradonačelnika Banjaluke da ne poštuje zakonske procedure.. Iz opozicije međutim pitaju: zašto SNSD, kada već traži poštovanje zakonskih procedura, to ne radi na republičkom nivou gdje predstavljaju vodeću stranku u vlasti?

Za kadrove SNSD-a, poštovanje zakonskih odredaba se različito tumači u zavisnosti od pozicije, odnosno da li su u vlasti i opoziciji. Tako je predsjednik banjalučke gradske Skupštine Lubo Ninković, kadar SNSD-a, nedavno poručio da gradonačelnik Draško Stanivuković 2 i po godine nije predlagao kandidate za vršioce dužnosti načelnika odjeljenja, čime je, kako je naveo, radio nelegalno.

„Ja nisam bio u protekle 2 i po godine odbornik, ali znam za informaciju da nijednom nije pokušao da predloži vršioce dužnosti načelnika odjeljenja prema gradskoj skupštini i samim tim pokazao da nije bio voljan da sarađuje sa Skupštinom Grada odnosno da ispoštuje zakonske obaveze gdje je propisano da mora da ima načelnike odjeljenja“, rekao je Ninković.

Predstavnici opozicije kažu da se funkcioneri SNSD-a deklarativno pozivaju na poštovanje zakona, međutim u Narodnoj skupštini gdje su parlamentarna većina i imaju direktnu moć da striktno provode zakone, to ne rade.

„Zaista je svima jasno da je na sceni primjena dvostrukih aršina. Pogotovo u Gradu Banjaluka kada skupštinska većina insistira na nekim procedurama koje nemaju nikakav efekat po budžet niti bilo kakvu štetu po građane, oko toga prave veliko pitanje dok u Narodnoj skupštini određena javna preduzeća ili ustanove koje imaju višemilionski budžet ne podnose izvještaje toj Narodnoj skupštini“, kaže poslanik PDP-a Mirna Savić – Banjac.

Na nivou Republike Srpske tako imamo brojne situacije gdje se svjesno izbjegava poštovanje zakona, od direktora javnih preduzeća i institucija koji se u statusu vršioca dužnosti nalaze godinama do nenamjenskog trošenja novca i nepodnošenja izvještaja parlamentu o istim.

„To je politika i to je ono što građani treba da ospore i ono što bi opozicija trebalo da radi malo bolje jer to jeste njihov zadatak da skreće pažnju na ono što vlast ne radi dobro bilo da nisu ispoštovali konkursne procedure ili da odugovlače sa imenovanjima“, smatra politički analitičar Ivana Marić.

Zakonske procedure, kaže Marićeva, trebalo bi da se poštuju na svim nivoima vlasti. Međutim u Republici Srpskoj godinama imamo drugačiju praksu, gdje se zakoni donose, a često ih ne poštuju ni oni koji iste kreiraju.

BN

CATEGORIES
Share This