Dok se oko Dodika starijeg stežu obruč sankcija, Dodik mlađi “sređuje” stanje u SNSD i sprema se za preuzimanje stranke

Dok se oko Dodika starijeg stežu obruč sankcija, Dodik mlađi “sređuje” stanje u SNSD i sprema se za preuzimanje stranke

Tema sedmice

Sankcije koje su bile rezervisane za jedan uži krug saradnika Milorada Dodika, sada se proširuju iIi pooštravaju. Kakve su posljedice za narod i Republiku Srpsku? U isto vrijeme Dodik stariji priprema stranku za preuzimanje od strane Dodika mlađeg.

Kontinuitet politike sankcija SAD

Kada je svojevremeno u vrijeme Pedija Ešdauna kao Visokog predstavnika u BiH cijela plejada najviših funkcionera SDS došla pod udar sankcija zapadnih zemalja predvođenih SAD, niko od njih nije pokušavao da svoj politički status identifikuje sa Republikom Srpskom, smatrajući da je Srpska važnija od njih i stoički su podnosili daleko ozbiljnije sankcije nego ove koje su danas zadesile Milorada Dodika. Pored gubljenja političkog statusa, niko od njih nije mogao da se zaposli u republičkoj ili državnoj javnoj instituciji ili javnom preduzeću, niti je mogao da prima platu preko bankarskog računa. Ogromna većina je živjela na rubu egzistencije bez ikakvih prava.

Za to vrijeme je Dodik bio zaokupljen preuzimanjem vlasti i iskorištavanjem situacije koja je zadesila SDS. Za razliku od SNSD, SDS-u je po odluci  OHR-a iz 2004. godine, a naknadno odukama Tobi Ribonson, stečajnog upravnika Privredne banke, bio blokiran stranački račun i bilo je upitno da li će SDS uopšte moći izaći na izbore 2006. godine. Tada su članovi i simpatizeri te stranke svojim prilozima i donacijama skupili nepuna 2 miliona KM da bi se odblokirao račun i stranka održala u političkom životu. Za to vrijeme je Dodik završio posao i zaposjeo vlast na svim nivoima, koju različitim političkim marifetlucima održava skoro 20 godina.

Danas se Milorad Dodik našao u sličnoj, iako ne i u goroj situaciji. S jedne strane protiv njega se vodi proces pred Sudom i Tužilaštvom BiH, uz istovremene sankcije SAD. One su se do sada odnosile uglavnom na zabranu putovanja i blokadu imovine u SAD, ali bez značajnijih političkih posljedica, ni po njegov politički status, ni po SNSD. U isto vrijeme on je preko režimskih medija i stranačke infrastrukture nametnuo sliku da su sankcije i proces koji se protiv njega vodi udar na Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini. Nekada je govorio da ne treba Republika Srpska da bude taoc i trpi političku izolaciju, ukoliko je SDS pod izolacijom, kao i da je Radovan Karadžić nesumljivi ratni zločinac.

Tek ove sedmice se američka ambasada oglasila proširenjem sankcija na još jedan uži i manji krug Dodikovih saradnika, a OFAC upozorio domaće banke da ne mogu vršiti finansijske usluge licima koja su pod američkim sankcijama. Ipak, ključni udar na cijelu mrežu kriminalnih poslova preko kojih je porodica Dodik stekla enormno bogatstvo, još uvijek se nije desio.

Prestolonasljednik ante portas

Za to vrijeme, Dodik stariji, očigledno svjestan svog političkog kraja, priprema teren da Dodik mlađi preuzme rukovođenje SNSD i nastavi dugogodišnje unosne porodične poslove.

Tako je Igor Dodik proteklog mjeseca inaugurisan za organizacionog sekretara SNSD i date su mu odriješene ruke da sređuje stanje u toj stranci. On je u taj posao već krenuo i uslijedile su raspuštanja brojnih odbora i dovođenja “svojih” ljudi. Za mnoge stare i provjerene kadrove tu više nema mjesta. Među prvima su tu nakon Igora Radojičića koji je “šapatom pao”, stari doajen i jedan od osnivača SNSD Nebojša Radmanović. Krenula je čistka svih njegovih ljudi. U istom košu su i neki neposlušni kao Vlado Đajić ili nepodobni kao Miroslav Milovanović. Čistka se provodi po dubini i na udaru su brojni lokalni funkcioneri stranke koji su se “oteli kontroli”, od Bileće, Gacka, Pala, Rogatice, Jezera, Šipova…  I da ne zaboravimo Lazara Prodanovića, načelnika Bratunca kojeg je nedavno u njegovoj oštroj kritici stanja u SNSD podržao “grešni” Vlado Đajić.

Milovanovića je do sada štitila Željka Cvijanović, ali je upitno da li će se i dalje za njega zalagati, jer je Dodik mlađi ovog nanišanio, kao i Zlatka Maksimovića, direktora bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini na čije mjesto planira Aleksandra Janjičića koji bi vjerovatno bio i kandidat za gradonačelnika Bijeljine na sljedećim lokalnim izborima.

Što se Vlada Đajića tiče stvari su već završene, samo je pitanje procjene u kojoj se to negativnoj mjeri može odraziti na lokalne izbore. U sličnoj fazi procjene su i neki drugi visoki funkcioneri SNSD-a, kao što je Luka Petrović kojem se traži zamjena na mjestu direktora Eketroprivrede RS, ali se još uvijek ta smjena vaga radi lokalnih izbora. Podrška njegovom regionalnom rivalu Srđanu Miloviću od strane Igora Dodika, prvi je znak da je Luki istekao rok trajanja. A zlatna koka Elektroprivrede RS je i previše primamljiva meta za kleptokratski mentalitet Dodikovih.

U svakom slučaju, Dodik starji već sada priprema za prestolonasljednika Dodika mlađeg, a kakve će posljedice ostaviti proces tranzicije znaće se najprije na lokalnim izborima ove godine, jer je nezadovoljstvo unutar SNSD ogromno i svakim danom sve veće. Ono je karakteristično za ovu stranku daleko od očiju javnosti i sva se komešanja u loncu drže pod poklopcem nad kojim je ruka još uvijek Dodika starijeg.

Bankarske sakcije ugrožavaju budžet Republike Srpske

Nakon Dodikove najave referendum o samostalnosti RS krajem prošle godine je reagovao specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, rekavši: “Želimo koristiti sva moguća sredstva da spriječimo takvo nešto. To znači jačanje EUFOR-ovih snaga, punu podršku visokom predstavniku (Kristijanu Šmitu) i mi s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom radimo da zaustavimo novac, da se ne daje novac onima koji štete državi”.

Posljedice ove izjave su već uslijedile kroz niz nesupješnih pregovora koje je predsjednik Vlade RS Radovan Višković imao sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke. Višković je insistirao na kreditima bez uslovljavanja, a nakon što su pregovori propali, Vlada RS se morala kreditno izlagati na daleko nepovoljnije tržištu novca. Raniji aranžman MMF-a je stopiran jer vlasti Republike Srpske nisu htjele ispuniti tražene uslove, koji uključuju slanje računa fizičkih lica Centralnoj banci Bosne Hercegovine.

Još ranije su zaustavljeni brojni finanijski aranžmani Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Neki od tih projekata uključuju zdravstveni sektor, energetsku efikasnost, izgradnju na koridoru VC, tačnije obilaznice Doboj.

Kancelarija američkog Ministarstva finansija za kontrolu imovine stranaca je sada podsjetila banke koje su pod OFAC-om da ne mogu poslovati sa licima koja su na tzv. crnoj listi SAD.  Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD  Ana Moris najavila je da se u BiH može očekivati još ovakvih mjera za one koji „podrivaju mir, stabilnosti i teritorijalni integritet BiH“.

Morisova je istakla da je međunarodnim i lokalnim bankama u BiH, bez obzira da li sankcionisana osoba ima ili nema imovinu ili račune u SAD, rizično da im uopšte dozvole da imaju račune kod njih.

“Ovo je poruka koju je važno prenijeti finansijskom sektoru u BiH, da se sankcije ne odnose samo na konkretne osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakog ko ih podržava. To je riješeno Uredbom o materijalnoj podršci, što znači da ako finansijska institucija obavlja transakcije za sankcionisanu osobu ili subjekat u BiH, onda ta finansijska institucija ili banka u BiH sama sebe izlaže riziku od sankcija”, rekla je Morisova.

Iako je Dodik tu poruku protumačio kroz svoju platu koja mu se isplaćuje preko bankarskog računa, ona je daleko ozbiljnija i dovodi u pitanje status tih banaka koje se zbog finansijskog poslovanja sa licima sa crne liste, mogu i same naći na udaru sankcija. Pošto Dodiku zakon nije jača strana trebao bi da zna bar toliko da se po zakonima RS plata ne može isplaćivati na blagajni, niti preko pošte jer je uslov da fizička lica moraju imati otvorene račune kod nekih od domaćih banaka.

Da podsjetimo, na crnoj listi SAD-a nalazi se kompletan vrh Republike Srpske. Pored Predsjednika RS Milorada Dodika koji je pod sankcijama SAD od januara 2017. godine, na crnoj listi su i premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS Miloš Bukejlović. Pod sankcijama je i srpski član Kolegijuma Doma naroda BiH Nikola Špirić, kao i nekadašnji Dodikov savjetnik i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, kao i ministar zdravlja Alen Šeranić. Na najnovijoj listi sankcije su se našli Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, Branislav Okuka, savjetnika predsjednika RS i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS.

Obzirom da većina ovih lica posluje sa Novom bankom koja je u vlasništvu Dodikovog bliskog čovjeka Mladena Milanovića Kaje, jasno je samo po sebi šta bi ove sankcije značile, tim prije što je Nova banka jedan od najznačajnih kupaca obveznica Vlade RS. Iz tih razloga je premijer Radovan Višković optužio SAD da nastavljaju sa novim prijetnjama, pritiscima na banke i sankcijama, ali da će Republika Srpska to preživjeti. Iako nije uporedivo, ali kičma Herceg Bosne je pukla upravo na Hercegovačkoj banci.

Dakle, da li će Srpska preživjeti?

I da li je zbog sankcija političkom vrhu SNSD ugožena Republika Srpska? Prije 20 godina je bila, kako je tada tvrdio Milorad Dodik.

I da li će biti dovoljno da Dodik mlađi zamjeni Dodika starijeg?

Srpska će bez sumnje preživjeti, jer je stvarala daleko veća snaga nego SNSD, ugrožena stabilnost Srpske jeste, a Igor Dodik šta mu Bog da. Pitanje je samo koliko je kičma SNSD savitljiva, a po svemu do sada viđenom jeste poprilično i može im svašta pod kožu kada su lični interesi u pitanju.

ISTOK

CATEGORIES
Share This