Dok hapse „sitne ribe“, na slobodi oni koji su pronevjerili milione

Dok hapse „sitne ribe“, na slobodi oni koji su pronevjerili milione

Slučajno ili ne, dok su trojica poreskih inspektora izlazili sa lisicama na rukama zbog mita od 200 maraka koje su uzimali od poreskih dužnika, spremala se oslobađajuća presuda u jednoj od najvećih afera u Republici Srpskoj – u predmetu protiv Aleksandra Džombića i zloupotrebe službenog položaja. I to je pokazalo sav apsurd rada pravosudnih institucija u Republici Srpskoj, poručuju iz opozicije.

Suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS i optuženima u predmetu „Korona ugovori“ ponovo je odgođeno u banjalučkom Okružnom sudu zbog nedolaska optuženog Slavka Bojića.

Upućeni sumnjaju u isrcprljivanje pravosudnog sistema radi jednog cilja – oslobađajuće presude. Jer ne bi bio prvi put ove godine, s obzirom na to da su čak dvije velike optužnice Republičkog tužilaštva pale – protiv bivšeg premijera RS, Aleksandra Džombića i bivše direktorice Agencije za bankarstvo RS, Slavice Injac.

Obustavljena je istraga i u aferi „Kiseonik“. Za to vrijeme, iza rešetaka završavaju sitne ribe koje uzimaju mito od 100 do 200 maraka.

Slučajno ili ne, dok su trojica poreskih inspektora izlazili sa lisicama na rukama zbog mita od 200 maraka koje su uzimali od poreskih dužnika, spremala se oslobađajuća presuda u jednoj od najvećih afera u Republici Srpskoj – u predmetu protiv Aleksandra Džombića i zloupotrebe službenog položaja.

I to je pokazalo sav apsurd rada pravosudnih institucija u Republici Srpskoj, poručuju iz opozicije.

„Neki inspektori koji su za dvije kile pečenja izvođeni kao najveći kriminalci, a s druge strane imate velike slučajeve koji propadaju jedan po jedan. Ko god je pročitao presudu u slučaju Džombić, moralo ga je biti bar malo sramota. Čitav taj performans u pravosuđu radi se pod direktnom kontrolom vlasti“, poručuje Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP – a u NSRS.

U slučaju bivšeg premijera RS koji se teretio da je zloupotrijebio službeni položaj pri dodjeli kredita Investiciono-razvojne banke RS od 19,4 miliona maraka firmi „Energolinija“, budžetu Republike Srpske je nanesena šteta od 19, 4 miliona maraka.

„Niko iz vlasti nije rekao – ok, Džombić nije kriv, poštujemo odluku Suda, ali mora se utvrditi ko jeste kriv. Jer je 20 miliona novca nestalo“, kaže Crnadak.

U prilog činjenici da se velike ribe izvuku, koliko god plivale po suvom, svakako ide i druga oslobađajuća presuda Posebnog odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva, u istoj godini.

Ona koja je donesena u korist bivše direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske. U predmetu koji je vođen protiv Slavice Injac i drugih je bilo navedeno da su organizovanim djelovanjem napravili minus od čak 122 miliona maraka.

„Ovdje Zakon postoji samo za sirotinju. Dok su funkcioneri, ministri, poslanici amnestirani od bilo kakve odgovornosti i mogu da rade šta hoće. I to je zakucalo posljednji ekser u mrtvački sanduk pravosuđa RS koji je potpuno srastao sa mafijom i koji je potpuno u službi organizovanog kriminala“, jasan je Nebojša Vukanović.

Ekonomisti kažu da ovakvi pravosudni propusti imaju nesagledive posljedice za razvoj ekonomije jedne zemlje.

„Kako ohrabriti nekog investitora da uđe u Bosnu i Hercegovinu i posluje ako je jasno da uz odgovarajuće političke veze vi možete imati sve moguće privilegije. Možete propustiti da plaćate sve obaveze, možete izvršiti kriminalne pivatizacije, obrtati milione, uzimati kredite, poslije ih ne vraćati i sve to na štetu budžeta i ni na koji način za to ne odgovarati“, poručuje Igor Gavran.

Očigledno da su zaposlene u Posebnom odjeljenju za privredni kriminal svi ovi teški predmeti dodatno iscrpjeli, pa su odlučili da se utješe novim automobilom od gotovo 100 hiljada maraka. Jer izgleda da staro vozilo od 25 hiljada nije dovoljno udobno za kvalitetan rad.

(BN)  Foto:BN

CATEGORIES
Share This