Izabrana nova vlada CG koju će voditi M. Spajić

Izabrana nova vlada CG koju će voditi M. Spajić

Skupština Crne Gore izabrala je jutros 44. Vladu koju će voditi Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES).

Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan, navode Vijesti.

Rasprava u Skupštini trajala je čitavu noć.

Vlada Milojka Spajića ima tri potpredsednika, dva resorna potpredsednika i 17 ministara.

Ministri iz PES-a su Filip Ivanović (spoljni poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosveta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je zamenik premijera za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica potpredsednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Dragan Krapović je ministar odbrane, Vladimir Martinović ministar turizma, ekologije i održivog razvoja dok je Tamara Vujović ministarka kulture i medija.

Ministar unutrašnjih poslova je Danilo Šaranović.

Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje „zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice“.

Demokrate su predložile drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Šaranovića, aktuelnog zamenika gradonačelnice Podgorice.

Potpredsednik vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Što se tiče albanskih partija – potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja je Nika Đeljošaj, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a potpredsednik SNP Dragoslav Šćekić je potpredsednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

Spajić je u Skupštini pročitao samo deo ekpozea, odnosno samo kratak deo plana rada 44. Vlade, zbog čega su usledile oštre kritike opozicije, koja ga je optužila za nepoštovanje Skupštine.

Iz DPS-a i SD-a su poručili da je 44. Vlada anticrnogorska, antievropska i proruska, navodi portal RTCG.

Oni tvrde i da nova vlada neće dugo trajati jer je, kako ocenjuju, sazdana na pogrešnim temeljima.

Raspravu u Skupštini obeležile su oštre polemike između  Spajića i sada već bivšeg premijera i lidera GP URA Dritana Abazovića.

Spajić je poručio da će vlada trajati četiri godine, da će od 1. janura naredne godine minimalna penzija biti 450 evra, a da će godinu od formiranja Vlade prosečna plata biti 1.000 evra.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine, crnogorski poslanici izabrali su juče za predsednika parlamenta lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića, kao i potpredsednike skupštine, predsednika i članove Administrativnog odbora.

(Tanjug) Foto: N1

CATEGORIES
Share This