Dogorilo pa dobar i Saudijski fond

Dogorilo pa dobar i Saudijski fond

Sastanak je, kako je novinarima objasnio Višković, služio za prezentaciju ili edukaciju svih podnosioca aplikacija za projekte prema Saudijskoj Arabiji i njihovom Fondu koji je već u prošloj godini dao 32 miliona dolara.

U Vladi Republike Srpske u Banjaluci danas je održan sastanak na kome je glavna tema bila mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.

Sastanak je u organizaciji Vlade Republike Srpske i njime je do dolaska predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predsjedavao premijer Radovan Višković.

Pored ministara, sastanku su prisustvovali i gradonačelnici, načelnici opština, direktori javnih preduzeća, predstavnici institucija i ustanova Republike Srpske.

Podsjetimo da je Republika Srpska u problemima sa realizacijom pojedinih projekata, sve teže dolazi i do potrebnih sredtava pa pokušava da tu saradnju uspostavi sa Saudijskim fondom za razvoj, čiji predstavnici su nedavno boravili u Republici Srpskoj.

Naknadno se pridružio i predsjednik Republike Srpske, koji je preuzeo vođenje sastanka.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saudijskog razvojnog fonda.

Sastanak je, kako je novinarima objasnio Višković, služio za prezentaciju ili edukaciju svih podnosioca aplikacija za projekte prema Saudijskoj Arabiji i njihovom Fondu koji je već u prošloj godini dao 32 miliona dolara. U pitanju je izgradnja tehnološkog parka i studentskog doma u Foči.

„Ovaj Fond nudi donacije i kredite po kamatnoj stopi od 1.5 odsto i oni nemaju limit za odobravanje kredita, čak su u jednom momentu spominjali iznos od 500 miliona američkih dolara“, naveo je Višković.

Učinili smo, kaže, sve da pomognemo lokalnim zajednicama da apliciraju za projekte ovog Fonda.

Govoreći o sastanku, Dodik je  rekao da će najviše rukovodstvo Republike Srpske obići sve opštine i gradove u naredna dva mjeseca.

„Republika Srpska čini sve da ojača i održava svoju finansijsku stabilnost. Saudijskim fondom su otvorena politička vrata i to su sredstva koja se ovako povoljno nigdje ne mogu naći. EU nudi 6 milijardi za BIH, ali to je preskupo za nas i oni traže nemoguće stvari poput obrazovnih standarda koje oni nude, a mi nismo spremni na to, poput LGBT vrijefnosti i slično“, kazao je Dodik.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This