Dodik je trgovac koji ne poznaje nacionalne interese

Dodik je trgovac koji ne poznaje nacionalne interese

Milorad Dodik godinama izaziva političke krize koristeći Parlament Srpske i njene zaključke. Sve su to njegovi blefovi sa ciljem da se iskoristi u ličnom interesu, smatraju analitičari i navode da u prvom planu nije bila tema Dodikova ranija poruka da nema zajedničkog rada dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu.

Sva zasjedanja Narodne skupštine, i redovna i posebna, očigledno su predstava za narod jer je Milorad Dodik po ko zna koji put pokazao da sve prijetnje o otcjepljenju, sve skupštinske odluke i zaključci padaju u vodu nakon sastanka sa liderima Trojke i HDZ-a Draganom Čovićem. Pomirljivi tonovi poslije višemjesečne galame govore da je stvaranje političkih kriza dobar recept za lične poene, smatraju analitičari.

„Dodik ili je dobar politički trgovac ili nas godinama vuče za nos i to veoma uspješno.Sve zavisi kako to percipirate ako ste bliži njemu i njegovoj opciji to je da veoma dobro trguje sa svojim zahtjevima i uslovima i ciljevima ali ako gledamo iz ugla običnog građanina možemo reći da je ovo drugo da nas vuče za nos i da ganjajući sve te svoje ciljeve nazaduje društvo“,kaže Mladen Bubonjić, politički analitičar.

Parlament Srpske je prije mjesec dana, a na inicijativu Milorada Dodika, izglasao da se neće donositi nikakve odluke na zajedničkom nivou sve dok se ne riješi kriza sa Ustavnim sudom BiH. Međutim, sada je jasno da sve institucije rade normalno kao da se ništa nije desilo. Postavlja se pitanje da li se namjerno kreiraju vještačke krize?

„Upravo oni koji su inicirali krizu i pomijerali je do te famozne crvene linije onda se pojavljuju kao konstruktivan faktor koji donosi rješenja i daje planove za deeskalaciju krize koju su sami stvorili i izazvali. Tako da bih rekla da je jako puno zagonetki potenciran je evropski put tako da mi se čini da je iza kulisa javnosti pritisak odrađen iz tih centara EU“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

„Ovo nije nikakvo iznenađenje da je ovo konstanta u ponašanju Milorada Dodika da on jedno izjavi ujutru potpuno drugo naveče To je njegovo ponašanje unazad već 15 godina i to ne predstavlja ni iznenađenje i mogli smo to da očekujemo. Sa tom politikom se igramo sa NS RS i rušimo ugled mi sami niko sa strane nego naša vlast se igra sa institucijama i na ovaj način ih urušava“,ističe Velizar Antić, analitičar.

Zanimljivo je da odmah nakon dogovora političkih lidera, ponovo se na dnevnom redu Savjeta ministara našla odluka o kupovini objekta za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci. Radi se o zgrada Grand Trejd u vlasništvu Mila Radišića, Dodikovog kuma, za koju se traži iznos preko 100 miliona maraka.

„Dodiku je sve trgovina za njega ne postoje nacionalni interesi nego interes njega i ljudi oko njega u pozadini ovog svega je i kupovina zgrade za UIO BiH za kuma Milorada Dodika i imenovanje u Savjetu ministara.Ne treba zanemariti činjenicu da je Republika Srpska iz svega izvukla debelu štetu i ostala je bez milionskih projekata i grantova zbog politike dodika trpi narod i RS“, kaže Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

Očigledno je da ni projekti ni strana ulaganja nisu interes političara. Na prvom mjestu su uglavnom lični interesi pojedinaca, koji uvijek imaju prednost u odnosu na građane, pa se zbog toga, po potrebi, prave i vještačke krize.

(BN)

CATEGORIES
Share This