Voćari traže pomoć od Vlade da saniraju štetu

Voćari traže pomoć od Vlade da saniraju štetu

– Zbog štete na voću, koju je izazvalo nevrijeme u posljednjih nekoliko dana u potkozarskim selima, voćari su se sastali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kako bi pronašli zajedničko rješenje za sanaciju barem jednog dijela štete. Proizvođači voća tražili su da im se dio pomoći isplati u što kraćem roku.

Posljedice olujnog nevremena, koje je poharalo dio Republike Srpske u posljednjih nekoliko dana, nesagledive su i još uvijek se saniraju. Poljoprivredni proizvođači ali i ostali građani, u nevjerici zbrajaju štetu.

Našli su se, kako kažu, u bezizlaznoj situaciji, a olujno nevrijeme još uvijek je prijetnja da uništi i ono malo što je ostalo.

„Pa za mene je šteta 200 posto, ne 100. svaka procjena je brojanje, ovde bi trebalo biti nekih 50 tona po hektaru, pa nek je po pola marke 25.000 puta deset hektara 250.000 i plus ono sve što smo radili i rod za na godinu je upitan“, istakao je  Mihajlo Dojčinović voćar iz Donjih Podgradaca.

Pored izrazito nepovljne zime, kišovitnog proljeća, naglih tropskih vrućina, olujno nevrijeme praćeno gradom, bilo je najteži udarac. Plodovi mukotrpnog rada i ulaganja uništeni su.

„Voćka se sada bori da preživi i da ostane i dalje u životu, ona se bori da svu tu energiju koju ima koncentriše tako da zacijeli rane. Naravno neće. Sistem eliminacije u prirodi je tako podešen da sve što se proizvede hrane u zelenom listu to može da dođe, a ovde praktično nema zdravog lista“, ističe stručnjak iz oblasti voćarske proizvodnje Mihajlo Milivojac.

Teška situacija u kojoj su se našli, primorala je ove poljoprivredne proizvođače da traže pomoć od nadležnog ministarstva. Od obećana četiri miliona pomoći, voćari traže da im se što prije isplati bar pola, kako bi što prije mogli sanirati  posljedice i spriječiti dalje propadaje voća.

„Mi smo imali tako velike štete, za nas su to štete veće nego sto posto, pošto smo izgubili zasade na velikim površinama, to se radi o stotinama hektara i to je jako velika vrijednost kada dugoročno gledamo. Značli mi moramo sada uputiti jedan zahtjev ministarstvu na koji način da se to nama pomogne, ne samo za ovu godinu, ova godina je prošla , znači mi ćemo dobiti onaj dio sredstava koji na sleduje“, objašnjava voćar  Dragoja Dojčinović.

„Mi sad treba da izađemo sa zahtjevom da ona sredstva, koja su inače u budžetu za voćarstvo obezbijeđena, samo da nam izađu u susret, da nam isplate to u kratkom periodu, da ne čekamo decembar, kad će nam biti kasno. Mi što možemo očekivati da profitiramo od proizvodnje, to jest da dođemo do nekog dinara, to je tek septembar iduće godine“, kaže voćar iz Prnjavora Dragan Vrhovac.

.Iz resornog ministarstva su, kako kažu, imali konstruktivan sastanak, predlažu voćarima da upute zahtjev u Vladu, kako bi ova skromna pomoć koju traže voćari, mogla da bude što prije raspodijeljena.

„Dali smo jasan zaključak, Udruženje voćara će, kako sam shvatio, do sutra da preda njihov prijedlog na koji način da im pomognemo u okviru budžeta koji je namijenjen za voćarsku proizvodnju ove godine u agrarnom budžetu Republike Srpske i mi ćemo, na osnovu njihovih zahtjeva, da odlučimo na koji način i kako ćeo rasporediti ta sredstva“, stav pomoćnika ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Gorana Bursaća.

Jedan od zahtjeva voćara bio je i da se proglasi stanje elementarne nepogode, međutim, kako su istakli taj zahtjev biće upućen, a Vlada će odlučiti. Nakon divljanja cijena i inflacije, pojave svinjske kuge,  superćelijskih oluja koje uništavaju sve pred sobom, pravo je pitanje kakva nas to jesen očekuje i kolkilo će Vlada biti spremna pomoći svojim građanima?

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This