Voda na magistrali, saobraćaj kroz šumu: Nedaće vozača na putu od Kozarske Dubice do Kostajnice (FOTO)

Voda na magistrali, saobraćaj kroz šumu: Nedaće vozača na putu od Kozarske Dubice do Kostajnice (FOTO)

Osim poplavljenih kuća, imanja, oranica i javnih površina, za stanovnike Kozarske Dubice i Kostajnice, najveći problem predstavljaju prekinute putne komunikacije.

Na izlazima iz ova dva grada, voda se izlila na magistralni put. Prema današnjoj situaciji, teško je u skorašnje vrijeme očekivati normalizaciju saobraćaja.

Kozarskoj Dubici, crna tačka je naseljeno mjesto Špilja a u Kostajnici Ulica Ranka Šipke.

Za to vrijeme, alternativni pravci su preko dubičkih i kostajničkih sela. Radi se o uskim, makadamskim i oštećenim putevima koji su problematični i za traktore. Na privremenim obilaznicama, mnogo je udarnih rupa a kretanje veoma otežano.

U selu Verija, gdje se mora prijeći pet kilometara, uslovi za vožnju su očajni. Vozači negoduju, većinom iz Kozarske Dubice i okoline zato što u vrijeme svakog porasta vodostaja Une, voda u Špilji se izlije na cestu. Oni smatraju da se taj problem konačno mora riješiti, podizanjem nivoa ceste, kako bi izbjegli sadašnju problematiku.

– Sada su sva sela između Kozarske Dubice i Kostajnice praktično izolovana od svijeta. Nema načina pružiti medicinsku pomoć, bilo kome. Ni helikopter nema gdje da sleti a sanitetsko vozilo nikuda ne može proći. Sve je u Božijim rukama – kazali su nam stanovnici sela Johova, ba pola puta između Dubice i Kostajnice, gdje je većina kuća danas poplavljena.

Identično rješenje neophodno je i na izlazu iz Kostajnice kao i u mjestu Gašnica kod Gradiške, gdje takođe Sava učestalo ugrožava putnu dionicu u ovom mjestu.

Inače, saobraćaj od Kozarske Dubice do Gradiške odvija se redovno, osim usporenja u Orahovi, zbog nedavnog odrona.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This