Zarade u Njemačkoj po profesiji: Evo ko ima najmanju platu, a ko onu od skoro 9.000 evra

Zarade u Njemačkoj po profesiji: Evo ko ima najmanju platu, a ko onu od skoro 9.000 evra

Ljudi u Njemačkoj s visokim obrazovanjem zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, potvrđuju statistički podaci, javlja dpa.

Stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u aprilu prošle godine u prosjeku su zaradili 3.521 evra bruto, pokazali su u utorak uporedni izvještaji njemačke Kancelarije za statistiku.

Bez stručne diplome prosječna plata iznosila je 2.817 evra, odnosno 700 evra manje od one sa završenom stručnom spremom.

Plata radnika s položenim magistarskim ispitom u prosjeku je iznosila 4.826 evra i bila je viša od plate radnika sa završenim osnovnim studijem (4.551 evra).

Akademski građani sa završenim magistarskim studijem zarađivali su u prosjeku 6.188 evra mjesečno. Na samom vrhu, s prosjekom od 8.687 eura, našli su se doktori nauka ili profesori. Svi iznosi odnose se samo na platu bez dodatnih primanja iz radnog odnosa, piše Fenix.

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model poređenja plata, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u kompaniji, regiji ili vrsti djelatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3.559 evra njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1.778 eura). Najviše plate – 8.739 eura – imaju piloti.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This