Trebinje: Je li rano za spremanje zimnice ili visina cijene to odgađa?

Trebinje: Je li rano za spremanje zimnice ili visina cijene to odgađa?

Na trebinjskoj pijaci se još uvijek ne kupuje za zimnicu na veliko, prodavci se nadaju da je rano za to, a svjesni su i kupovne moći stanovništva.

Za razliku od kupaca, ponuda na trebinjskoj pijaci je bogata ovih dana

„Slabo za zimnicu uzimaju, da li je rano ne znam, ali na pakete još niko ne uzima papriku. Prethodnih godina u ovo doba su ipak naveliko uzimali“, kaže za „Direkt“ Jovanka Jahura, jedna od prodavačica na trebinjskoj pijaci.

trebinje-pijaca-zimnica

Jovanka Jahura

Ona smatra da je mala kupovna moć glavni razlog tome, iako su neke cijene povećane, kako kaže, cijena paprika je ostala prošlogodišnja.

„I lani je cijena paprike na kilo bila tri marke, a na paket dvije i po. Kod mene je i sada isto, paprika je moja domaća i ja je tako prodajem“, kaže Jahura i dodaje da se na prodaji osjeti da narod nema novca.

„Narod nema novca sigurno, male su plate, a veliki troškovi i dadžbine, sve se mora platiti pa šta ostane za hranu“, kaže naša sagovornica.

trebinje-pijaca-zimnica

Da je još uvijek rano za spremanje zimnice smatra i prodavačica Vesna Antelj.

„Rano je još za zimnicu, u Trebinju pogotovo, zbog klime, uvijek se malo kasnije pravi“, rekla nam je Vesna Antelj.
Vesnu smo na pijaci zatekli kako pakuje prazne gajbe, kaže zadovoljna je prodajom.

„Ova je godina baš bila specifična. Bila je dobra, možda i najbolja do sada koliko prodajem, a dvadeset pet godina prodajem na pijaci“, kaže naša sagovornica i dodaje da još ima i turista koji kupuju.

trebinje-pijaca-zimnica

„Najviše se kupovalo sezonsko voće. Sada su već krenule smokve, groždje i šljiva, to se prodaje. Kada je u pitanju povrće uzima se paradajz, krastavac, tikvica“, pojašnjava naša sagovornica.

Rast cijena, kako kaže, morao se osjetiti i na voću i povrću.

„Što bi rekli ovi naši, nagrđene su cijene, i jeste stvarno su prevelike, ali mi to ne određujemo, već viši ispred nas to rade, mi samo preuzimamo. Iako radimo dosta svoje zemlje, nekada smo prinuđeni i da nabavljamo robu. Slaba je ova godina bila, tako da su zbog toga cijene, ja mislim i prenaglašene“, priča za „Direkt“ Vesna Antelj.

trebinje-pijaca-zimnica

Manje rasploženi za priču bili su naši sugrađani. Oni s kojima smo pokušali razgovarati većinom kratko kažu „Nemoj mene“ i „Skupo je sve“.

Gospodja s kojom smo ipak uspjeli porazgovarati kaže da će se povećane cijene odraziti i na pripremanje zimnice u njenom domu.

„Cijene su ove godine dosta veće nego predhodnih godina. Primjera radi ja sam prošle godine papriku plaćala dvije marke, a paradajz, nesto lošijeg kvaliteta, se mogao naći i za jednu marku. Ove godine to ne može nigdje ni blizu. Ko nema većinu povrća u svojoj bašti mislim da se i ne isplati praviti zimnicu, premda je za očekivati da i cijene gotovih proizvoda odu u nebesa tokom narednih mjeseci. Ja imam naviku spremanja i slatke i kisele zimnice, imamo i domaćih proizvoda, uz to nešto i kupimo, pa ću i ove godine praviti, ali ipak manje nego ranije“, rekla je za „Direkt“ naša sagovornica.

CATEGORIES
Share This