Poljoprivrednici u Srpskoj još nisu dobili Orbanove pare

Poljoprivrednici u Srpskoj još nisu dobili Orbanove pare

Poljoprivrednici iz Republike Srpske i Brčko distrikta, njih oko 800 koji su konkurisali za bespovratna sredstva Vlade Mađarske za program podrške unapređenja poljoprivredne proizvodnje, četiri mjeseca nakon što je istekao rok za prijavu i dalje nemaju informaciju o tome da li im je novac odobren ili ne.

Obećanje iz fondacije “Progressus” koja vodi ovaj proces je bilo da će rezultati biti objavljeni do kraja februara ove godine, ali se to nije desilo. Novo obećanje je da će sve biti poznato do kraja marta.

Prema riječima direktorice fondacije Andree Jaglice, u toku je završna faza postupka gdje se pregledava svaka aplikaciju i utvrđuje da li su ispunjeni svi uslovi propisani Javnim pozivom i te da li su sve prijave besprijekorno popunjene i podnesene.

Kako je pojasnila, nakon što budu otklonjene sve formalne greške u prijavama slijedi faza stručnog pregleda.

“To je dio u kojem će eksperti iz oblasti poljoprivrede i međunarodnih projekata ocjenjivati suštinski, sadržajni dio prijava. Po završetku tog dijela, rang lista sa stručnim ocjenama šalje se u CED, organizaciju mađarske Vlade koja je grantovski sponzor projekta, koja će konačno odlučiti ko će dobiti bespovratna sredstva u okviru ovog programa podrške”, kaže Jaglica za CAPITAL.

Prema njenim riječima plan je bio da se sav posao završi do kraja februara, ali će to biti prolongirano.

Političke veze Srpske i Mađarske najbolje su vidljive u energetskom sektoru Srpske. Tako je „Elektroprivreda RS“ mađarskoj kompaniji Lugos Renewables (LREN) omogućila da preuzme 70 odsto vlasništva nad javnim preduzećem „Solarna elektrana Trebinje 1“, ali pod uslovima koje krije od javnosti. Koncesija za izgradnju solarne elektrane u Trebinju dodijeljena je 19. oktobra 2020. godine Elektroprivredi RS. Cijeli projekat vrijedan preko 100 miliona KM, prema koncesionom ugovoru, ERS je trebao završiti do oktobra prošle godine.  Ipak ovo javno preduzeće očigledno nije imalo namjeru da gradi ovu solarnu elektranu jer je samo desetak dana kasnije ERS na svojoj adresi osnovao preduzeće „SE Trebinje 1“ kojem je prvo ustupljena koncesija, a zatim je 70 posto tog preduzeća ustupljeno mađarskoj kompaniji LREN. Na taj način mađarski investitor je bez javnog nadmjetanja uveden u ovaj posao.

“Nadamo se da će konačna lista biti objavljena do kraja marta na internet stranici Fondacije, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora između poljoprivrednika i Fondacije, a potom i realizacija nabavke traženih mašina, opreme i alata”, kazala je Jaglica.

Inače, svi oni koji su konkurisali, obavezali su se da će obezbjediti 30 odsto sredstava za nabavku mehanizacije, dok ostatak pokriva Vlada Mađarske.

Maksimalni iznos podrške po korisniku je 50.000 maraka.

Takođe, aplikanti će morati nabaviti mehnizaciju za primarnu poljoprivrednu proizvodnju koja je proizvedena u Mađarskoj.

U Udruženju mljekara Republike Srpske kažu da su u početku bili iznenađeni visokim cijenama ponuđene mehanizacije, ali da je kasnije došlo do korekcija, pa je stotinjak njihovih članova odlučilo da aplicira.

Kako su rekli, sa predstavnicima “Progresussa” su razgovarali o mogućnosti da se žive životinje uključe u ovaj sistem podrške gdje bi po njihovoj ocjeni bilo veliko interesovanje farmera.

“Naravno ako bi cijene bili prilagođene cijenama kvalitetno-priplodne stoke u nekim drugim državama iz kojih nabavljamo junice poput Češke, Austrije, Njemačka”, rekli su nam u ovom udruženju.

Poljoprivrednik iz Bijeljine Boško Radić kaže da je proces aplikaciranja mnogima bio poprilično komplikovan.

“Dokumentacija je bila jako obimna i ljudi su imali problem dok nisu ušli u priču. generalno posle inflacije i poskupljenja mehanizacije ovaj program se ispostavio kao povoljan”, kazao nam je Radić.

Program unapređenja poljoprivredne proizvodnje “težak” je 35 miliona evra i dio je paketa od 100 miliona evra koje je predsjednik vlade Mađarske Viktor Orban kao pomoće Republici Srpskoj.

CAPITAL: Dejan Tovilović

CATEGORIES
Share This