Rat u Ukrajini, 372. dan – Vagner u centru Bahmuta

Rat u Ukrajini, 372. dan – Vagner u centru Bahmuta

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Mogu se povući samo pod granatama!

Jugozapadno od sela Jagodnoje, borci PMC „Vagner“ nastavljaju napredovanje ka selu Hromovo, kroz koje je očuvan relativno siguran put snabdijevanja ukrajinskog garnizona.

Saopšteno je da je u Khromovu drugi dan veoma bučno, artiljerija „Orkestra” radi na periferiji. „Muzičari” su presjekli poslednju stazu.

Ukrajinski vojnici slave što živi napuštaju Bahmut

  • Ovdje gubimo cijele bataljone za nedelju dana! – Ukrajinski vojnik se žali na pakao u Bahmutu

„Bahmut je sravnjen sa zemljom, već je postalo mit kako je Bahmut neosvojiva tvrđava.

Ako ćemo gubiti jednu do dvije čete svaki dan, cijeli bataljon nedeljno, mislim da nije vrijedno toga “

Uskoro će ukrajinski mediji „progurati“ temu da grad nema stratešku prednost i da ga treba napustiti uz naknadno „pregrupisavanje“ na povoljnije sektore fronta.

U Časovom Jaru, koji se nalazi pet kilometara zapadno od Bahmuta, gotovo stalno se čuje artiljerijsko granatiranje, a ruski položaji su skoro kod naselja prenosi CNN.

Novinari su razgovarali sa stanovnicima Časovog Jara,starija žena, Valentina, rekla je da je iznad njih letjelo mnogo granata i da se sa određenih tačaka u gradu „može pješice prošetati do ruskih položaja“.

Dopisnici CNN-a bili su svjedoci ukrajinskih oklopnih kolona koje su se kretale u oba smjera duž glavnog puta od Časovog Jara do Bahmuta.

Ukrajinska vojska je saopštila da se Vagner i najmanje dva bataljona ruskih padobranaca sada bore u Bahmutu.

  • Prigožin objavio snimak: Evo, momci skoro u centru; Opušteni, snimaju kućni video /VIDEO/

Vođa ruskih paravojnih formacija „Vagner“ Jevgenij Prigožin objavio snimak na kojem se vide njegovi borci u, kako je rekao, skoro samom centru Bahmuta.

Oko tog grada, podsjetimo, već mjesecima se vode žestoke brobe.

Prema ranijim izvještajima brojnih medija, upravo „Vagnerovci“ predvode napad Rusije na Bahmut, koji je prije rata imao 75.000 stanovnika, a strateški je važan za ukrajinske linije snabdijevanja, navodi Rojters.

Momci su opušteni, snimaju kućni video. Ovo su poslali jutros iz Bahmuta, praktično iz centra grada, pres-služba Prigožina citirala ga je na Telegramu.

Rojters navodi da do ovog trenutka nije uspeo da utvrdi mesto nastanka snimka, na kome su prikazani uniformisani muškarci kako podižu Vagnerov transparent na polu-srušenoj višespratnici.

Jedan od muškaraca je prikazan kako pleše dok drži gitaru, što se odnosi na „Vagnerov“ neformalni nadimak muzičari.

Ako i jeste napravljen u Bahmutu, snimak je strašan, jer se na njemu vide borci koji stoje na krovu razrušene zgrade, dok je oko njih takođe sve srušeno i pusto.

Prema izvještajima sa fronta, ukrajinske snage držale su jutros svoje položaje u Bahmutu, ali da su pod stalnim napadima ruskih trupa, navodi Rojters.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u svom redovnom video obracanju rekao da je bitka za Bahmut „najteža do sada“, ali da je ukrajinska odbrana čvrsta.

  • Rogov: Ukrajinske snage pojačale granatiranje Zaporoške oblasti

Ukrajinske trupe pojačale su granatiranje naselja u Zaporoškoj oblasti, izjavio je član Glavnog savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.

„Intenzitet granatiranja je pojačan. To ukazuje da neprijatelji dobijaju granate. Gađaju Tokmak, Pologe, Vasiljevku. Generalno, (gađaju) sve mirne gradove i predgrađa do kojih mogu da dobace“, rekao je Rogov u emisiji „Solovjov uživo“.

Prema njegovim riječima, ukrajinske specijalne službe izvršile su masovne racije u gradu Zaporožju u potrazi za proruski nastrojenim građanima.

On je dodao i da kijevski režim pokušava da zastraši stanovnike grada Zaporožja.

Rogov je saopštio da je raketa ukrajinske PVO pala na višespratnicu u gradu Zaporožje.

Kako je naveo tokom protekle noći, dok su ruske snage gađale ukrajinske vojne objekte, jednu raketu oborio je ukrajinski PVO sistem i te dvije rakete pale su na višespratnicu. U toku je raščišćavanje razrušene zgrade.

Spasioci su ispod ruševina pronašli tijela troje poginulih, a tri osobe su hospitalizovane. Spaseno je 11 osoba, među kojima i jedna trudnica, a evakuisano je 17 stanovnika.

On je naglasio da je desetak stanova potpuno uništeno i da se srušilo tri sprata četvorospratnice.

  • Ukrajinci pojačavaju prema Makevejki

Ukrajinske snage izgradile su nove prelaze preko rijeke Žerebec u blizini naselja Makejevka na sjeveru LNR, što može biti povezano sa ruskim napadima na glavne rute snabdijevanja u toj oblasti, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Borbe u Kremenoj

ISTOK

CATEGORIES
Share This